Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

KoHOM: Zdravstvena reforma je politički igrokaz

23.12.2008.
u 14:14

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izrazila je na današnjoj konferenciji za novinare nezadovoljstvo zdravstvenom reformom, odnosno položajem liječnika primarne zdravstvene zaštite kojima je, kažu, reforma omča oko vrata.

- Zdravstvena reforma je politički igrokaz - rekao je na današnjoj konferenciji Mario Malnar iz Incijativnog odbora KoHOM-a, ocijenivši kako se reformom uništavaju vrijednosti obiteljskog liječnika.

KoHOM želi promijeniti odnos financiranja i ulaganja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer će, naglašava, sadašnjom reformom obiteljski liječnici samo nazadovati, a "HZZO se ponaša po direktivi politike".

- Od nas se traži da napravimo 80 posto usluga u zdravstvu, a uzelo nam se 20 posto novca - rekao je Malnar, izrazivši nezadovoljstvo da liječnici primarne zaštite, po prijedlogu reforme, dobivaju samo 80 posto glavarine, a 20 posto, kaže, trebaju zaraditi.
- Na taj način oduzimaju se naše plaće - upozorava.

Liječnici primarne zaštite ionako rade 1,5 puta više od liječnika u drugim europskim zemljama, navodi, a sada bi još "na cesti morali pronalaziti pacijente kako bi nešto zaradili".

- Obiteljska medicina u ukupnoj svoti zdravstvenog proračuna sudjeluje s tri posto, odnosno s oko 900 milijuna kuna. Tri posto bi trebalo ostvariti 80 posto usluga u zdravstvu - upozorava Malnar založivši se za promjenu omjera financiranja jer, kaže, "famozne priče da ćemo moći zaraditi dvostruko - nemoguće su".

Da je reformom "u startu prihod liječnika primarne medicine umanjen za 20 posto", upozorila je i Ida Jangust-Šita, dodavši kako se novim ugovaranjem od liječnika traži da "zarade famoznim dijagnostičko-terapijskim postupcima". Po novom ugovoru, navodi, to su šivanje rana, promjena katertera, ispiranje želuca i slični sporadični postupci. "Odakle da očekujemo povrat prihoda kad takve postupke izvodimo tri puta na dan", upitala je.

Po prijedlogu zdravstvene reforme liječnici primarne zaštite za 20 posto glavarine moraju podnijeti troškove kako bi im se oni platili putem HZZO-a.

Iz KoHOM-a upozoravaju kako se za, primjerice, kataterizaciju dobiva 27 kuna, a u tu svotu, navode, ulaze i troškovi prijevoza liječnika do pacijenta i materijal i rad. To, kako kažu, pokazuje da liječnik ne može zaraditi.

Koordinacija je prije dva tjedna na inicijativnom sastanku u nazočnosti oko 200 liječnika iz cijele zemlje, prihvatila Deklaraciju KoHOM-a te počela potpisivati peticiju kojom obiteljski liječnici traže odgodu primjene reforme zdravstva, odnosno njezinu doradu u suradnji s Koordinacijom i drugim legitimnim predstavnicima medicinske struke.

Na konferenciji je rečeno da ih trenutačno podupire oko 700 liječnika, a peticija se još potpisuje.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije