Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici oštro osudili izjave Grbe-Bujević: Nekorektno se upliće u nešto što ne razumije

– Navodite rascjepkanost sustava primarne zdravstvene zaštite, no ta rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva – poručili su iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine
15. svibnja 2020. u 09:28 8 komentara 7308 prikaza
Zagreb: Od koronavirusa novooboljelih 14, dvije osobe preminule i 60 izliječenih
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine oštro je osudila izjavu načelnice Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe-Bujević nazvavši je "paušalnom i bez ikakvog stručnog utemeljenja". Grba-Bujević je, naime, u jednom medijskom istupu kazala da koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti treba ukinuti, a koncesionare vratiti u domove zdravlja.

Bolnica u vrijeme koronavirusa Koronavirus u Hrvatskoj Odlične vijesti: 20 županija nema novozaraženih

– Osim što je istupila potpuno nekorektno prema obiteljskim liječnicima koncesionarima indirektno sugerirajući da su oni možebitno problematični i neprofesionalni, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uplela se u materiju koju dobro ne poznaje pa ostaje dojam da dr. Grba-Bujević koristi visoku poziciju i funkciju da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi?! Još jednom ističemo da obiteljski liječnici bez obzira na to jesu li koncesionari ili domski doktori, a potvrdila je to i ova kriza, kontinuirano i predano rade svoj posao koji uključuje zbrinjavanje većine zdravstvenih potreba ukupnog stanovništva. Uz redovan rad te nametnutim administrativnim poslovima, tijekom krize koronavirusom postali su prva barijera ulaska virusa u sve ostale dijelove zdravstvenog sustava, čime smo, osim pacijenata, čuvali i svoje kolege – poručili su iz KoHOM-a, a zatim su poslali i direktnu poruku dr. Grbi-Bujević.

Ministar Vili Beroš stigao u posjet Općoj i veteranskoj bolnici 'Hrvatski ponos' BizCasting Beroš prvi put progovorio o švedskom modelu: 'Lako je biti general nakon bitke'

– Poštovana kolegice Grba-Bujević, ako već u svojim medijskim istupima (iako ste ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu) imate potrebu govoriti o obiteljskoj medicini, molimo vas da koristite činjenice, samo činjenice i službenu statistiku. U svojem istupu tako ste potpuno neutemeljeno naveli da koncesionari nisu sudjelovali u zdravstvenim krizama prouzročenim imigrantskim valom 2016. godine i poplavom u Gunji. Koncesionari čine 75 posto obiteljskih liječnika i itekako su sudjelovali, kao dio javnog zdravstva, u svemu. Pa tako i u ovoj epidemiji čine cjelinu s ostalih 25 posto domskih doktora i preuzeli su teret na svoja leđa kroz tzv. COVID ambulante i testiranja, za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu bili opskrbljeni ni zaštitnom opremom (koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera). Navodite rascjepkanost sustava primarne zdravstvene zaštite, no ta rascjepkanost proizlazi prvenstveno zbog desetaka pojedinačnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, županijskih zavoda za javno zdravstvo uz domove zdravlja (čiji se ravnatelji politički instaliraju), a ne iz sustava ordinacija obiteljske medicine. Riječju, rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva. Poštovana kolegice Grba-Bujević, posvetite se području koje dobro poznajete, hitnoj medicinskoj pomoći. Iskreno želimo da uspijete u povjerenom vam zadatku da uspješno reformirate, nažalost, skandalima i suđenjima opterećenu hitnu službu – navode iz KoHOM-a.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • neboiznadzagreba2:

    Gospođa Grba Nekako samo si je dala previše slobode, hoće to kad slava udari u glavu.

  • Ibanf:

    Sad su svi veliki stručnjaci. Malo se previše ufurala

  • Deleted user:

    I tko kaže da se Stožer ne bavi politikom, hoće maja zdravstvo reformirati.......