Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bećarac

Koga vrijeđa, nek' okrene leđa, no treba znati i kad koji pjevati

28.10.2011., Gradiste - Poznati pjevac Sima Jovanovac u svom rodnom mjestu.  Foto:Goran Ferbezar/Pixsell
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/14
30.09.2015.
u 09:49

Svaki je bećerac iste melodije, a drugi mu je stih šaljiva antiteza prvom

Mediji su se protekla dva dana raspisali o slučaju iz Valpova, u kojem je Šokac Branimir Čolaković (24) dobio prekršajnu prijavu zbog bećaraca "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi".

Tim se stihovima našla uvrijeđena policajka koja je u lipnju ove godine osiguravala manifestaciju Ljeto valpovačko.

Razne vrste bećarca

Iako je 2011. postao zaštićena UNESCO-ova baština iz Hrvatske, bećarac još uvijek neki ne shvaćaju kao šaljivu pjesmu. Svi bećarci imaju istu melodiju od 24 takta i pjevaju se uzastopno. Glavni pjevač pjeva prvi stih, a slušatelji ga ponavljaju uz melodijsku varijaciju. Drugi je stih humoristična antiteza prvom i obično završava smijehom pratećih pjevača.

Dok se mnogi čude zbog prijave mladom Šokcu i komentiraju da bi to mogao biti kraj bećaraca, barem onih prostih, kralj bećarca Šima Jovanovac, koji će 28. listopada u KD Vatroslava Lisinskog proslaviti 50 godina karijere, mišljenja je da je za takvu povorku trebalo pjevati neki primjereniji bećarac.

– Bila je to jedna glupa situacija koja se dovela do neviđenih razmjera. Mislim da je kolega malo pretjerao jer za takve prigode postoje druge vrste bećarca. Bećarac je po svojoj genezi nikada završena pjesma, baš kao ganga ili rera. Na početku se uvijek kaže "koga vrijeđa, nek' okrene leđa", no pjevač ipak treba znati kad će koji pjevati.

Postoje razne vrste bećaraca i za takvu je prigodu bilo primjerenije pjevati neki domoljubni ili šaljivi bećarac, a ove erotske ostaviti za neformalna druženja, kada nema djece i osoba koje bi to moglo povrijediti. Ti se bećarci koriste u svrhu "povećanja nataliteta". U vrijeme kad nije bilo interneta i erotskih tiskovina takvi su bećarci golicali našu maštu – kazao nam je Jovanovac te dodao kako bi u drugoj prigodi, da se nije radilo o policajki na dužnosti, slijedio i odgovor.

– Takvi bećarci su nadmudrivanje, pa je uobičajeno da djevojka kojoj se dobaci odvrati u sličnom stilu pa odgovori, recimo: "Ajde, diko, ajde mi zajaši, moja te se brkulja ne plaši" ili "Dragi moj, ja bi tebi dala, al' sam čula da nemaš jaja" – kaže Jovanovac i dodaje kako je njegov kolega Šokac vjerojatno tako sebi malo dizao ego, no nije mogao ni zamisliti da će zbog toga dobiti prijavu. On sam, veli, nikad nije imao problema zbog bećarca.

Na njega se ne ljute

– Meni je ponekad dozvoljeno reći što svi drugi misle, jer me znaju, pa im je jasno da nemam lošu namjeru. Recimo, jednom sam bio s kolegama u Australiji i pričao daleko "tvrđe" viceve. Svi su smijali, a kad je moj kolega Ćiro Gašparac pokušao ispričati jedan – njemu su zamjerili – kaže Jovanovac koji će na koncertu u Lisinskom proslaviti 50 godina svoje plodne karijere. Počeo je u Gradištu kod Županje još u osnovnoj školi i obišao je cijeli svijet. Na koncertu u Lisinskom, na blagdan svetog Šimuna 28. listopada, uz njega će nastupiti i Tomislav Bralić i klapa Intrade, Krunoslav Kićo Slabinac, Najbolji hrvatski tamburaši, Cecilija te gosti iznenađenja, nezaobilazni na svim velikim "bećarskim okupljanjima".

>>Slavoncu prijeti 5000 kn kazne zbog pjevanja bećarca, prijavljen zbog spornog stiha

>> Ne propustite veliki tamburaški spektakl

Komentara 46

Avatar George Bailey
George Bailey
10:07 30.09.2015.

Živimo u bolesnom vremenu. Neka bude sretan što nije zaglavio na robiji.

DU
Deleted user
10:08 30.09.2015.

"U mom selu babe niš ne rade, samo prde i barabe grde." Haha, ovaj zadnji najbolje govori o ovoj situaciji u kojoj se našo naš mladi Šokac, hehe!

NA
NaDiMaK_
10:26 30.09.2015.

U mom selu B.a.B.e niš ne rade, samo prde i barabe grde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije