Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Kodeks Večernjeg lista

Večernji list
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.12.2014.
u 13:55

        I. Opće odredbe

Večernji list nezavisni je medij koji će svoju neovisnu profesionalnu poziciju zadržati i u predsjedničkoj izbornoj kampanji, o kojoj će izvještavati objektivno, uravnoteženo i nepristrano, bez favoriziranja ijednog predsjedničkog kandidata.Novinari i urednici Večernjeg lista mogu u svojim tekstovima ili u javnim nastupima (na televiziji, radiju itd.) izražavati svoje političke stavove, ali tako da ni na koji način ne dovedu u pitanje svoj osobni i redakcijski profesionalni dignitet.

Večernji list neće dopustiti nikakve pokušaje stranaka i pojedinaca da na bilo koji način interveniraju u sadržaj njegovih izdanja, kao ni sve oblike političkih ili drugih pritisaka na njegove novinare, urednike i njegovu uređivačku politiku.

Večernji list bit će odgovoran prema svojim čitateljima i pri objavi različitih informacija ili dokumenata koji bi mogli kompromitirati predsjedničke kandidate. To znači:

– provjerit će istinitost informacija ili dokumenata te procijeniti njihovu relevantnost za odluku birača – navest će kontekst i razloge njihove objave.

Večernji list zadržava pravo da, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, kritički i/ili satirički piše o predsjedničkim kandidatima.

 Večernji list potiče što veći izlazak birača na birališta te na taj način sudjeluje u promicanju izbornoga procesa i općenito demokratizacije društva.

II. Medijska zastupljenost i ključne teme

 Večernji list izbornu će kampanju pratiti u svojim tiskanim izdanjima te na internetskom portalu. Predsjednički kandidati neće imati jednaku medijsku zastupljenost. Kolika će njihova zastupljenost biti, Večernji list odredit će uzimajući u obzir sljedeće kriterije:

– rejting izbornih takmaca u relevantnim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja – posebnosti svoje uređivačke politike (objavljuje se sadržaj koji zanima čitatelje).

Da bi svojim čitateljima olakšao orijentaciju u političkim programima i porukama predsjedničkih kandidata, Večernji list posebno će preispitati za koje se vrijednosti zauzimaju kandidati u sljedećim područjima:

– gospodarstvo– unutarnja politika i sigurnost– obrana– vanjska politika.

Večernji list preispitivat će utemeljenost i ostvarivost predizbornih obećanja kandidata, a nakon izbora pratit će njihovu realizaciju.

Večernji list pozvat će svoje čitatelje da se pitanjima i komentarima uključe u izbornu kampanju.

III. Etička načela

Večernji list protivi se ekstremizmima svake vrste.U predizbornoj utrci zabranjeno je podcjenjivanje na nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj i drugoj osnovi. Također, nije dopušteno pozivati na nasilje te poticati nerav­nopravnost spolova. Stoga će Večernji list posebno kritizirati kandidatkinje i kandidate koji:

– iznose laži i insinuacije o suparnicima– šire zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata s namjerom da izazovu sumnju u njegovu lojalnost ili rodoljublje – ističu fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi podcjenjivanja – iznose laži i insinuacije o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji – vrijeđaju i podcjenjuju pripadnike nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina.

Večernji list pružit će kandidatima priliku da odgovore na suparničke optužbe koje je objavio u svojim izdanjima.     

>> Čitateljima ću pomoći da razumiju novine

Komentara 9

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
17:51 08.12.2014.

svi smo danas pročitali članak u kojem kako novinarka Toma otvoreno agitira za josipovića! to je za vas objektivnost! hahahaha

Avatar MK
MK
15:55 08.12.2014.

...upravo je Ivanka Toma objavila clanak u kojem zapakirano u celofan objasnjava da citatelji VL-a u stvari zele muskarca a ne zenu za Predsjednika RH i da u stvari podrzavaju od Josipovica predlozene Ustavne promjene o povecanju predsjednikovi ovlasti! ...Zar se takav manipulativni clanak ne kosi izravno sa nacelinma napisanima u ovom clanku?!

BI
billynik
14:56 08.12.2014.

I sad bi vam mi trebali povjerovati. Poštenije je da se javno opredjelite za Josipovića nego da se pravite neutralni a favorizirate jednog kandidata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije