Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Kod Veleprometa pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe iz Domovinskog rata

Vukovar - Velepromet - posmrtni ostaci
Foto: Uprava za zatočene i nestale
08.07.2020.
u 12:55

Napominju kako su u neposrednoj blizini mjesta pronalaska posmrtnih ostataka provedena probna iskapanja i u studenome 2000. te u svibnju 2003. godine, ali tom prilikom posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Na prostoru Veleprometa, javlja Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz razdoblja Domovinskog rata. Kako navode iz Uprave, pronađeni posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

"Temeljem dojave o navodnoj masovnoj grobnici, probnim iskapanjem pretražena je označena površina od oko 15 m² na koju je ukazao izvor, no na označenoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava, kao ni tragovi u tlu koji bi upućivali na to da su na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci bili ukopani. Daljnjim istraživanjem pretražena je deseterostruko veća površina (oko 150 m²), a mjesto pronalaska posmrtnih ostataka nalazi se na mjestu masovnih grobnica na Veleprometu koje je tzv. JNA još u prosincu 1991. godine u sklopu asanacije terena premjestila na Novo groblje u Vukovaru, odakle su ekshumirani 1998. godine te većim dijelom i identificirani", stoji u priopćenju Uprave.

Dodaju kako se pretpostavlja da su pronađeni posmrtni ostaci zaostali na tom području prilikom asanacije terena, a na navedeni zaključak upućuju tragovi ranijih iskopa vidljivi u strukturi tla, kao i ovom prilikom pronađeni zaostali osobni predmeti već identificiranih osoba ekshumiranih na Novom groblju u Vukovaru.  

Napominju i kako su u neposrednoj blizini mjesta pronalaska posmrtnih ostataka provedena probna iskapanja i u studenome 2000. te u svibnju 2003. godine, ali tom prilikom posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Prema službenim podacima Republika Hrvatska još uvijek traga za 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, među kojima je i neutvrđeni broj hrvatskih branitelja i civila izdvojenih na Veleprometu.

Trenutačno se terenska istraživanja provode na Priljevu u Vukovaru i na području Svinjarevaca, kao i na drugim mjestima za koja prikupljena saznanja upućuju na mogućnost ukopa posmrtnih ostataka. 

Komentara 4

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:05 08.07.2020.

Možda hdzov koalicijski partner stanimirović zna nešto o tome, on je bio "ratni" gradonačeonik Vukovara.

BU
burn
16:28 08.07.2020.

Nemojte ljudi protiv ovih komšija. Pa oni su nam vlast. Donose odluke o vama.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
15:44 08.07.2020.

jel srbin!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije