Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj NP Paklenica

Kod nas je na političkim skupovima „dozvoljeno“ pričati bilo što i za to ne snositi posljedice

marasović
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
13.02.2015.
u 14:59

Napominje kako je navedeni iznos najveća vrijednost bilo kojeg projekta u Nacionalnom parku Paklenica od osnivanja prije 65 godina

Zlatko Marasović, Ravnatelj JU NP Paklenica reagirao je na govor gradonačelnika Zadra, Božidara Kalmete u srijedu povodom 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Starigradu Paklenici

To je kap koja je prelila čašu, i svakako se moraju demantirati neistine izrečene na navedenom skupu. Veoma me uzrujalo kada sam od prijatelja čuo riječi gosp. Kalmete kako je za vrijeme bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Paklenica Zorana Šikića u kanjonu Velike Paklenice trebao biti otvoren moderan „Muzej Velebita“ u kojem bi zaposlenje pronašlo preko 20 novih zaposlenika, te da se taj projekt sada pretvara u bezvrijednu ispostavu, mnogo manje vrijednosti. Samo radi usporedbe trenutno u cijeloj JU NP Paklenica radi 27 stalnih zaposlenika, u ustanovi koja ima tradiciju dugu 65 godina, ja svakako jesam za otvaranje novih radnih mjesta, ali na održiv način, a ne na bilo čiji trošak. Također veoma ružno zvuči i izjava da se posljednje vrijeme u Nacionalnom parku Paklenica zapošljava po nekakvoj podobnosti, po mom sudu misleći najvjerojatnije na političku podobnost. Znam da je kod nas na političkim skupovima „dozvoljeno“ pričati bilo što i za to ne snositi nikakve posljedice, odnosno nakon skupa patiti od amnezije, ali mislim da bi na javnom skupu gdje se poruke izravno prenose sudionicima skupa, te poruke morale barem biti istinite, a svakako nikome ne bi smjele štetiti, poručuje Marasović.

 - Za v. d. ravnatelja JU NP Paklenica imenovan sam u travnju 2012. godine, u tom razdoblju u objektu budućeg posjetiteljskog centra u kanjonu Velike Paklenice odvijali su se ranije ugovoreni radovi na postavljanju termotehničkih i drugih instalacija. Dan nakon preuzimanja ureda ravnatelja izvođači građevinskih radova po nalogu nadzornog inženjera izbetonirali su postolje za vanjske jedinice termotehničkih uređaja mimo građevinske dozvole, te mimo postojeće projektne dokumentacije. Sva sreća da su ljubitelji prirode, penjači, planinari i ostali digli glas, da bi odmah nakon toga na teren izašao inspektor zaštite prirode, koji je utvrdio, da se i ostali radovi izvode bez valjane građevinske dozvole. Sve što je izgrađeno je porušeno i vraćeno u prvobitno stanje, na moje osobno traženje. Sljedeći šok mi je bio kada mi je izvođač radova na stol dostavio situaciju ovjerenu od nadzornog inženjera na svotu koja je bila veća od iznosa stanja računa JU NP Paklenica na taj dan. Radovi su obustavljeni, dok se u srpnju nije ishodila dozvola, da bi se u potpunosti završili nakon što je završila turistička sezona 2012. godine.Objekt o kojem pričam je napušteno vojno sklonište površine cca. 2000 metara kvadratnih, u potpunosti iskopanih u stijeni kanjona Velike Paklenice 50-tih godina prošlog stoljeća. Prva projektiranja prenamjene objekta u „Posjetiteljski centar“ Nacionalnog parka Paklenica počela su još 1997. godine da bi intenzivniji radovi počeli od 2003. godine. Još 2007. godine otvoren je manji dio objekta, suvenirnica-trgovina, sanitarni čvor i trafostanica, te je postavljen maleni biološki pročistač otpadnih voda. Kako su svi navedeni dijelovi objekta pušteni u rad bez uporabne dozvole, osobno sazivam tehnički pregled kako bi uporabnu dozvolu dobio dio koji je otvoren, a i kako bi se sagledala situacija oko nedovršenog dijela.
Tehnički pregled odrađen je u srpnju 2013. godine, te su tek tada uočene enormne manjkavosti i propusti u građenju, te je donesen zaključak da se uporabna dozvola ne može donijeti dok se manjkavosti ne otklone. Sukladno zaključku komisije za tehnički pregled po postojećoj dokumentaciji nikako nije mogao biti prihvaćen tehnički pregled, jer je građevinska dozvola predviđala mogućnost faznog građenja, dok dokumentacija nije imala takvu mogućnost. Niti jednim dokumentom nije bio jasno definiran tok posjetitelja u objektu, raspored prostorija u objektu bio je takav da niti jedna stručna osoba koja je ušla u taj objekt nije smatrala da je on ispravno napravljen, npr. nikada nije izrađen projekt fizike zgrade, koji je veoma važan dokument s obzirom na potrebu znanja količine utroška potrebne energije za rad objekta, nikada nije napravljena studija izvedivosti s analizom troška i dobiti. Zbog svega navedenog išli smo u preprojektiranje objekta, nastavlja Marasović.

 - Uz financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izradili smo studiju izvedivosti, Ministarstvo turizma u sklopu svog programa za financiranje tehničke dokumentacije za izgradnju posjetiteljskih centara sufinanciralo nam je svu novu dokumentaciju za naš objekt. Nakon izrade dokumentacije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio nam je sredstva za sufinanciranje dovršetka većeg dijela objekta površine preko 1000 metara kvadratnih, u iznosu nešto manjem od 8.000.000,00 kn uz obavezu da JU NP Paklenica sufinancira projekt sa 20 %, odnosno oko 2.000.000,00 kn, što ukupno čini projekt vrijedan 10.000.000,00 kn.

Napominje kako je navedeni iznos najveća vrijednost bilo kojeg projekta u Nacionalnom parku Paklenica od osnivanja prije 65 godina.

>> Pupić Bakrač: Kalmeta zatajio da je KK Zadar u blokadi dva mjeseca?

Komentara 1

DE
demokršćanin
18:44 13.02.2015.

Kojoj stranci pripada Ravnatelj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije