Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na etno imanju

Kod Grubišnog Polja okupili se Mađari od Baranje do Jadrana

etno imanje zajednice mađara (1)
Foto: Michael Palijan/VLM
1/4
16.06.2012.
u 13:58

Izveden je bogat folklorni program, izložene tradicionalne rukotvorine i ponuđene gastronomske delicije

Petstotinjak članova iz dvadeset i pet mađarskih udruga koje pripadaju Savezu mađarskih udruga u Hrvatskoj jučer je na etno imanju Zajednice Mađara nedaleko Grubišnoga Polja sudjelovalo na velikom okupljanju.

- Svi mi često nastupamo, ali rijetko ovako na „hrpi“, pa smo odlučili svake tri do četiri godine okupiti se u ovako velikom broju da međusobno pokažemo što radimo, da se upoznamo i družimo - kazao je predsjednik Saveza Šandor Juhas.

Tijekom cijeloga dana članovi udruga od Baranje do Jadrana izveli su bogat program mađarskoga folklora, na štandovima su izložili tradicionalne rukotvorine i panoe o radu u prošloj godini, dok je vrlo zanimljiva bila i gastronomska ponuda, gdje je svaka udruga sa sobom donijela namirnice i pripremala svoja tradicionalna jela, koja su posjetitelji mogli kušati. Održana je i olimpijada starih sportova.

Ocjenjujući status nacionalnih manjina u Hrvatskoj, među njima i mađarske, Juhas je rekao da one imaju zajamčena prava i novac iz državnoga proračuna, te da im jedino preostaje da rade na njegovanju i očuvanju identiteta, sa što manje ili bez utjecaja politike.

Komentara 4

DD
d5_dacho
14:50 16.06.2012.

Dragi sugrađani - želim Vam uspješni rad na očuvanju kulture, jezika i tradicije naroda kojem pripadate. Svojim postojanjem i djelovanjem obogaćujete hrvatsko društvo i zajednicu ravnopravnih građana.

OB
-obrisani-
16:41 16.06.2012.

Što je bilo s Mađaricama, one me zanimaju.

VE
velikazmija
21:08 17.06.2012.

ravnopravni naroda hebali vas crveni drugovi sada bi bili građani mogu biti što hoće mi imamo u republici hrvatskoj hrvate i osztale narode koji u njoj žive i ovo je dokaz koliko crvenima smeta republika hrvatska --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije