Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2015. u 13:00

Velike protivnice dogovora bit će i zemlje u razvoju koje se “bore za opstanak”

Klimatski dogovor iz Pariza koji bi ograničavanjem emisije ugljikova dioksida, odnosno smanjenjem uporabe fosilnih goriva, smanjio globalno zagrijavanje, dolazi u posljednji trenutak. Klima se na planetu već sada znatno promijenila, a posljedice su vidljive na svakom koraku. Bijeli Božić danas je iznimka, a ne pravilo. Suše u unutrašnjosti Europe redovite su svakog ljeta, pa je temperatura tijekom srpnja često viša u Osijeku nego u Kninu ili Mostaru. Alergičara, ne samo na pelud već i na smog, desetak je puta više nego prije nekoliko godina.

Ipak, ovaj dokument koji bi trebao biti obvezujući za gotovo sve države svijeta dolazi znatno kasnije nego što se predviđalo. Još na klimatskoj konferenciji u Baliju 2007. najavljivalo se donošenje univerzalnog klimatskog zakona, globalne strategije u roku od najviše dvije godine. Taj je rok odavno probijen, a klimatski dogovor iz Pariza kasni za ovim planom gotovo pet godina.

Ujedno, treba imati na umu da će pravila usuglašena u Francuskoj imati najmanje dva velika protivnika koji ih se, koliko god budu mogli, neće pridržavati. Prvi protivnik su velike globalne kompanije koje se, vrlo vjerojatno, neće rado odreći zarade smanjivanjem proizvodnje ili prilagođavanjem postrojenja u skladu s ekološkim standardima. Drugi, još i veći protivnik dogovora biti će zemlje u razvoju koje se "bore za opstanak" želeći prehraniti svoje stanovništvo. Može se prisiliti nerazvijene zemlje ili zemlje u razvoju da na papiru pristanu svesti emisiju CO2 na niske razine, ali to neće spriječiti njihovo stanovništvo i industriju da i dalje izgaraju fosilna goriva ili naveliko uništavaju šume. Ne zato što oni ne vole ekologiju, već zato što nemaju izbora.

Prijelaz s klasične industrije na ekološki prihvatljiv model proizvodnje zahtijeva velika ulaganja, novac koji dobar dio zemalja potpisnica klimatskog dogovora u Parizu jednostavno nema. Sporazum o klimi morao je biti donesen, no njegovim potpisom nisu riješeni svi problemi niti je spašena budućnost planeta. Pravi posao tek počinje jer će dogovorene mjere još teže biti provesti u djelo.

>> Usvojen sporazum na summitu o klimatskim promjenama

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
22:22 13.12.2015.

Manipulacijom srusene cijene nafte kako bi ljudi vise vozili i trosili fosilna goriva te stvarali ugljicni dioksid i pojacavali efekt staklenika, ali se u najboljoj maniri hipokrita navodno dogovaraju "spasavanje" (svoje politicke karijere) te iste planete koju unistavaju. Nema sto mora im se odati priznanje, hipokriti na kvadrat.

MG
milerazbojnik@gmail.com
18:18 13.12.2015.

koliko li su pokvarene sve te vlade još su u stanju poćet i kažnjavat narod a s druge strane opet punit đepove onima koji drže monopol u toj grani industrije isto kao i sva druga sssss kad je kao opet u pitanju štednja pa tako pojedini aparati ne mogu više bit i ne smiju od 1800vata po njihovim mjerilima i opet nekom svanulo a većini se smrklo monopol makar da se razumijemo nisam protiv ćistog goriva no ko li će se odreć njega kad je ovo sve drugo isto s cjenama u nebesa živjela diktatura starih ishlapjelih unijevaca koji uniju guraju u bordel i neimaštinu dok drugi rade punom parom

Avatar Oluja95
Oluja95
10:51 15.12.2015.

Nekada davno je Rockefeller lobirao za zabranu proizvodnje alkohola ne bi li prodao svoj proizvod - benzin. Potom je industrija papira i plastike lobirala zabranu uzgoja konoplje da bi dominirala tim trzistem. Danas se lobira za zabranu upotrebe fosilnih goriva ne bi li se prodale nove skupe tehnologije i podrzao "odrzivi razvoj". Jer kako ce te svijetu prodati novi proizvod ako on moze koristiti stari i pouzdani proizvod, osim ako ga ne demonizirate i zabranite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije