Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

'Zaštitite mjesta o kojima ovisi nacionalna sigurnost': Američke vojne baze imaju novog neočekivanog neprijatelja

američka vojska, američki vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.07.2016.
u 08:45

Pentagon već analizira učinke klimatskih promjena na svoja vojna postrojenja, ali su potrebni dodatni resursi i sustavi nadzora, kaže se u izvješću.

Podizanje razine mora uzrokovano klimatskim promjenama izlažu golemom riziku američke vojne baze uz istočnu obalu SAD-a i Meksičkog zaljeva, objavili su znanstvenici u srijedu.

Neprofitna udruga Zabrinuti znanstvenici analizirala je kako će se klimatske promjene odraziti na 18 od 120 vojnih baza u SAD-u. Zbog porasta razine mora u drugoj polovici ovog stoljeća plimne bi poplave mogle svakodnevno pogađati vojna postrojenja, stoji u njihovu izvještaju.

Do 2050., većina će baza biti poplavljena deset puta češće nego danas, a polovica njih će doživljavati svakodnevne plimne poplave, upozoravaju stručnjaci. Njih četiri, uključujući mornaričku bazu u Key Westu na Floridi i Centar za obuku marinaca u Južnoj Karolini izgubit će u 21. stoljeću od 75 do 95 posto zemljišta.

Pentagon već analizira učinke klimatskih promjena na svoja vojna postrojenja, ali su potrebni dodatni resursi i sustavi nadzora, kaže se u izvješću. No, senatski odbor je prošlog je mjeseca blokirao financiranje klimatske strategije Pentagona.

"Naši vojni čelnici imaju posebnu odgovornost zaštititi mjesta o kojima ovisi nacionalna sigurnost i egzistencija stotina tisuća Amerikanaca", ističu stručnjaci.

>> Jesu li klimatske promjene ubile neandertalce?

Komentara 5

DU
Deleted user
10:24 27.07.2016.

Rečeno onako pučki a opet fino, jako me zabolje ona stvar za nove nevolje u koje zbog klimatskih promjena upadaju američke vojne baze. Zašto su ih gradili na samoj obali?

Avatar superhik74
superhik74
18:33 27.07.2016.

Poplaviti ce vojne baze ? Stravicno. Usput ce biti poplavljeni i gradovi s nekih 80-tak miljuna stanovnika ali to je nebitno, gradjani su zamjenjivi dok su vojne baze najbitnije. E da je George Orwell jos ziv uzivao bi citajuci propaganda iz vrlog novog svijeta kojeg je predvidio prije vise decenija.

DV
david.vizental
10:02 27.07.2016.

srce mi se kida kad vidim potpis HINA, ovakvi članci su apsolutna sramota školovanog novinarstva, pa zar je biti novinar ako se radi copy/paste...a večernjak bi trebao prestati preuzimati vijesti ili članke od te potpuno moralno i profesionalno uništene agencije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije