Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Jesu li klimatske promjene ubile neandertalce?

neandertalci
Foto: WILL OLIVER/Press Association/PIXSELL
1/3
13.05.2016.
u 10:03

Istraživanje pokazuje da su se neandertalci tijekom hladnijih razdoblja više trudili doći do hranjivih tvari

Klimatske promjene možda su pridonijele izumiranju neandertalaca, pokazuje novo istraživanje.

Jamie Hodgkins sa Sveučilišta u Coloradu utvrdila je da su europski neandertalci tijekom razdoblja ekstremne hladnoće pokazali znakove hranidbenog stresa, što upućuje na to da su klimatske promjene pridonijele njihovu izumiranju prije 40-ak tisuća godina. Hodgkins je analizirala ostatke životinja pronađene u spiljama na jugozapadu Francuske i otkrila da su se neandertalci tijekom hladnijih razdoblja posebno trudili izvući svaku kaloriju iz životinja. Na to upućuje, na primjer, veća učestalost tragova udaraca na kostima, što znači da su ih razbijali da bi došli do hranjivih tvari. 

– Naše istraživanje otkriva obrazac koji pokazuje da je hladan i oštar okoliš bio stresan za neandertalce – komentirala je Hodgkins, objašnjavajući da su neandertalci razbijali čak i kosti s malom količinom srži, poput malih kostiju stopala.

– Naši rezultati pokazuju da klimatske promjene imaju stvarne učinke – zaključila je.

>> Prvi seksualni odnos između neandertalaca i ljudi zbio se prije 100.000 godina

>> Nalazištu i muzeju u Krapini oznaka europske baštine

Komentara 6

ZA
za87nik
22:02 13.05.2016.

Nitko ih nije ubio jer svi su se preselili u Srbiju!Samo ih je mali broj kod nas, prepoznati ces ih ako pogledas malo bolje u SDP-ovce!!

MA
Makava
12:31 13.05.2016.

Ubila ih politika!

DM
dmarko87
20:45 14.05.2016.

Ma kakve klimatske promjene, to su njih istrijebili hrvati, neoboriv dokaz da su hrvati jedan od najstarijih naroda europe. Hm samo da za ovo ne sazna "ugledna američka štampa"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije