Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Güttler

Klimatolog: Tuča je jedan od fenomena koji će biti sve izraženiji

PIXSELL
03.06.2022.
u 21:20

Govoreći o tome u kojoj mjeri su ovakvi događaji posljedica klimatskih promjena Guttler je istaknuo da klimatske promjene sa 100%-tnom sigurnošću vidimo u svim toplinskim ekstremima, toplinskim valovima i raznim izvedenim veličinama.

Nevrijeme u Zagorju ostavilo je veliku štetu iza sebe, a klimatolog Ivan Güttler kaže  kako su to slike na koje se moramo početi navikavati.

-  Za svaki stupanj topliji svijet može sadržavati 7% više vodene pare. Ako se obistine projekcije i smjer u kojem trenutno idemo, dodatna 3°C topliji svijet značit će 21% više vodene pare u atmosferi. Sva ta dodatna vodena para bit će dostupna novim olujama za njihovo formiranje i razvoj. Ono što neka naša istraživanja pokazuju da se u dijelovima Hrvatske, pogotovo u Hrvatskom zagorju se smanjuje broj dana s tučom, međutim kada tuča pada puno je više zrna, puno opasnije, puno veće brzine i masa - rekao je u Dnevniku HRT-a Güttler. 

Govoreći o tome u kojoj mjeri su ovakvi događaji posljedica klimatskih promjena Guttler je istaknuo da klimatske promjene sa 100%-tnom sigurnošću vidimo u svim toplinskim ekstremima, toplinskim valovima i raznim izvedenim veličinama.

- Sada dolazimo u razdoblje kada će te promjene biti sve vidljivije u hidrološkom ciklusu. Do sada su te promjene u hidrološkom ciklusu bile usporedive s nekakvom prirodnom promjenjivošću, no sada nažalost probijamo granice zagrijavanja kada će i hidrološke promjene, tuča je jedan od fenomena koji upada ovdje, biti sve izraženije - objasnio je.

- Ono gdje mi vidimo svoju ulogu, i što potvrđujemo iz godine u godinu, je upravo u prognozi takvih događaja. Nama je cilj imati sustave koji će što ranije i što točnije locirati kada se takvi fenomeni moraju i mogu dogoditi. Ta informacija je vrlo bitna. Postoji dugogodišnja suradnja DHMZ-a i Ravnateljstva Civilne zaštite, a tako je bilo i u ovom slučaju. Bila je izvrsna reakcija. Kada imamo situaciju na terenu - požar, poplavu, olujno nevrijeme. Vrlo brzo su izašli na teren vatrogasci, civilna zaštita i druge službe. Prvenstveno nam je cilj sačuvati ljudski život i sigurnost. Nažalost, štete vezane uz poljoprivredu, gospodarstvo su stvarno tužne za vidjeti, no ne možemo ih u potpunosti spriječiti - dodao je. 

VIDEO Tuča napravila veliku štetu u Zagorju

Komentara 3

DU
Deleted user
23:14 03.06.2022.

Što su bistri ovakvi stručnjaci...50 godina se tuklo raketama po oblacima tučnikima i to je davalo određene rezultate.Dok osiguravačka mafija i potkupljena struka sa politikom nisu uništili sustave raketne protugradne obrane koji su najjeftiniji i efikasni.Eno 25.6. 21 su u nad Bosanskom posavinom ispalili 80ak raketa i tuče nije bilo.Ali je bilo u susjednoj EU državi punoj stručnjaka koja tog dana nije ispalila ništa osim gluposti iz DHMZa i politike da "to ne djeluje".

DU
Deleted user
12:31 04.06.2022.

Da,umjesto gluposti ispaljivati protugradne rakete.

PR
prokurator
23:38 03.06.2022.

da ne bi majstori krenuli frfljat o raketama za tuču, trenutno imamo sušu od ožujka do sada početka lipnja (vidjećemo za dalje, ali prognoze kažu da će se nastaviti). imate neke rakete i za to? ili rakete za poplave koje su zadnja 2 ljeta usmrtile one ljude u njemačkoj i češkoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije