Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje

Kliker metoda - pozitivan pristup u radu sa psom

Ana i Kota
Foto: Privatni album
1/2
26.06.2015.
u 12:48

Kad pas nakon zvuka dobije ono što smatra nagradom, kliker postaje fantastičan alat za oblikovanje ponašanja

Klub za obuku pasa Kutina u nedjelju 28. lipnja organizira predavanje o kliker metodi treniranja pasa. Namijenjeno je kinolozima, ali i svim vlasnicima koji sa svojim ljubimcima žele postići nešto više.

Svi koji dođu saznat će osnovne informacije, što je to kliker, kako ga koristiti u radu sa psom, koje su njegove prednosti te kakav je pas koji radi kliker metodom. No, osim teoretskog dijela, voditeljica predavanja i instruktorica kliker metode Ana Odak pokazat će kako to izgleda u praksi, u čemu će joj pomoći psi Kota i Lu. A što je to zapravo klikre metoda objašnjava Ana Odak.

Oblikovanje ponašanja

- Kliker, malena plastična sprava, kad je pritisnemo ispušta zvuk “klik”, koji označava upravo ponašanje koje želimo nagraditi. Kad pas nakon zvuka dobije ono što smatra nagradom (hrana ili igračka) kliker postaje fantastičan alat za oblikovanje ponašanja - ističe A. Odak. Dodaje kako se klikerom psa može nagovoriti da ulazi u neki objekt, da stoji na njemu, nosi predmete i posprema ih u svoju košaru, prosi, pravi se mrtav, srami se, vrti se u krug, stoji na zadnjim nogama.

Isprobava i uživa

- Psa se može naučiti da dira neki objekt nosom ili šapom. Na taj način možemo dobiti da pas svoju šapu daje nama u ruku, pa nama na koljeno, na naše stopalo ili zahtjevne stvari poput toga da pas pali svjetlo, otvara i zatvara vrata ili ladice. Mnoge od ovih stvari koriste se danas i u drugim sportovima, te u krugovima u kojima se psi pripremaju za natjecateljsku poslušnost, spasilačke ispite ili agility, detekciju predmeta ili vodiče slijepih i slabovidnih osoba Uz kliker metodu pas isprobava i uživa u svemu što napravi, posebno ako ste to potvrdili klikom. Motiviran je, samouvjeren, hrabar i uporan, sam odabire, a vi ga samo usmjeravate – objašnjava Ana Odak.

Dodaje kako se kliker metodom može raditi i s mladim i sa starijim psima, a nije važno ni jesu li mješanci ili čistokrvni. Drugim riječima, nikad nije kasno da svog psa naučite nešto novo. Predavanje počinje u 18 sati u kutinskom klubu Arcus, a održava se u sklopu Kutinskog ljeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije