Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj iz Osijeka 2013.

Klijent odvjetnika izbo 105 puta, oteo mu suprugu i kćer, a upoznali su se tek kobnog dana

Osijek: Posljednji ispra?aj odvjetnika Luje Medvidovi?a
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
28.01.2023.
u 23:43

Nakon monstruoznog zločina, Rubić nije pobjegao, ostao je sjediti uz beživotno tijelo i tako je proveo, pretpostavlja se, gotovo četiri sata

Napad na psihijatricu Elviru Koić u njezinoj privatnoj ordinaciji u Virovitici podsjetio nas je na stravični zločin koji se dogodio u Osijeku prije punih deset godina, kada je odvjetnika Luju Medvidovića u njegovom uredu nasmrt izbo klijent Roberto Rubić. S nožem u rukama, Roberto Rubić, tada 44-godišnjak, upao je u stan osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića (62) te ga zatočio, kao i suprugu mu Anicu Gordanu te bolesnu kćer Mirtu, kojima je tada bilo 64, odnosno 32 godine. Bila je to, nažalost, samo “uvertira” u stravično ubojstvo u noći na 5. siječnja 2013. koje je šokiralo Osijek. Ubojica mu je nožem zadao čak 105 ubodnih i reznih rana. Da bude bizarnije, žrtva i ubojica nisu se dugo poznavali. Odvjetnik ga je tek nekoliko sati ranije upoznao i pristao zastupati. 

Natjerao ih je da iz stana svi odu do odvjetnikova ureda u samom središtu grada. Dok su te večeri oko pola sata hodali ulicom, Rubić je držao nož nesretnom Medvidoviću pod rebrima. Nisu se usudili zvati upomoć. 

– Sve ću vas zaklati, dobro sam ga naoštrio! – mahao je, tereti se, nožem Rubić pred odvjetnikom, suprugom mu i kćeri. Želio je, rekao je, povući punomoć. Odvjetnik mu je objasnio kako je to ionako bianco punomoć pa ni ne vrijedi. Rubić je zgužvao papir pa "ispeglao" i za savjet nazvao jednog vinkovačkog odvjetnika. Ovaj mu je, pak, potvrdio kako punomoć nije upotrebljiva, kazao mu je kako je "Lujo dobar čovjek pa se nema za što brinuti". 

Odvjetnik je nakon 40-ak minuta uspio namoliti izbezumljenog Vinkovčanina da mu suprugu i kćer pusti kući. Ostali su sami u uredu. Uslijedio je scenarij koji se može zamisliti samo u najstrašnijim horor filmovima. Suprugu i kćer pustio je u 19.30, a oko 21 sat postat će ubojicom. Oštricu je noža u nesretnog Medvidovića zabio čak 105 puta. Odvjetnik je na kraju iskrvario. Izbezumljeni ga je Vinkovčanin nastavio bosti i kada više nije pružao nikakav otpor.

Suđenje Robertu Rubiću
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon monstruoznog zločina, Rubić nije pobjegao, ostao je sjediti uz beživotno tijelo i tako je proveo, pretpostavlja se, gotovo četiri sata. Pokušao je suicid, no ozljede su bile lake. Zatekla ga je tako i policija u jedan sat iza ponoći, a bio je pijan. 

U trenutku zločina, za Rubićem je već tragala policija, i to tri mjeseca. Pokušao je orobiti kuću u Vinkovcima 3. listopada, a istoj je obitelji prijetio da će ih sve pobiti. Uhićen je, u postaji je glavom razbio prozor, a i zatim ogledalo na traumatologiji u bolnici. Završio je na psihijatriji i pobjegao pet dana kasnije.

– Samovoljno je otišao, a javio nam se kasnije telefonom. Obavijestili smo o svemu policiju. Kod nas su vrata uvijek otvorena – kazao nam je u siječnju 2013. Krunoslav Šporčić, ravnatelj vinkovačke bolnice. Rubiću je 19. prosinca određen istražni zatvor i raspisana je potraga. Pronašli su ga 5. siječnja, uz beživotno i izmasakrirano tijelo Luje Medvidovića, odvjetnika za kojega kolege imaju samo riječi hvale. Skrivao se, između ostaloga, u Zagrebu, odakle je i stigao u Osijek kobnog dana.

Na maksimalnim 40 godina zatvora osudio ga je Županijski sud u Osijeku u srpnju 2013., a izrečena mu je i sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja. Vrhovni je sud, pak, smanjio kaznu za 31 godinu zatvora. S obzirom na to da je riječ o dugotrajnom zatvoru, imao se pravo žaliti i na pravomoćnu presudu, no na trećem stupnju potvrđena mu je kazna od 31 godine zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije