Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar - Kitarović: Hrvatska policija jača kadrovske i druge kapacitete na granici s BiH

Pahor je rekao da bi Slovenija, ako bi Austrija na svojoj granici uvela strože mjere kontrole, bila isto primorana učiniti i na svojoj granici s Hrvatskom
05. srpnja 2018. u 17:58 15 komentara 961 prikaza
Foto: Twitter: Ured predsjednice

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Slovenije i Austrije Borut Pahor i Alexander van den Bellen snažno su podržali u četvrtak na trilateralnom sastanku u Sloveniji europsku perspektivu država jugoistočne Europe i njihov put prema euroatlantskim integracijama.

Održan okrugli stol na temu "Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj" KATEGORIJE Okrugli stol Grabar - Kitarović: Mladi stječu dojam da uspijevaju samo oni koji imaju veze

Predsjednici su ocijenili da su ovakvi trilateralni sastanci prijateljskih država vrlo koristan okvir za razmatranje europskih, multilateralnih, pa i bilateralnih pitanja bez obzira na povremene razlike u stajalištima država o pojedinim pitanjima.

Domaćin susreta održanog u pokrajini Goriška brda na samoj granici Slovenije i Italije Borut Pahor kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je suradnja Slovenije, Austrije i Hrvatske u tom okviru danas tim važnija s obzirom na novije sigurnosne i druge izazove, jer se takvim susretima i razgovorima jačaju međusobni odnosi i međusobno povjerenje, čak i kad se govori o bilateralnim pitanjima o kojima postoje razlike, kao što su različita stajališta Hrvatske i Slovenije oko granične arbitraže, ili pak gledanja na migracije i protočnost unutarnjih granica unutar Schengenskog prostora, kad se radi o odnosima Slovenije i Austrije.

"Važno je da razgovaramo i vodimo otvoren dijalog i onda kad se ne slažemo, osobito danas, kad je međunarodna situacija manje sigurna nego nekada", kazao je slovenski predsjednik.

Sebastian Kurz MJERA NA SNAZI Jedino ova zemlja nije potpuno otvorila tržište rada Hrvatima

Dodao je da je na sastanku s kolegama iz susjednih država članica EU-a razgovarao i o regionalnim pitanjima, pri čemu su izrazili zajedničku privrženost širenju Europske unije na zemlje europskog jugoistoka. Razgovarano je i o tendencijama međunarodnog trgovinskog protekcionizma i potencijalnim trgovačkim ratovima te povlačenju nekih država iz međunarodnih sporazuma.

I Pahor i austrijski predsjednik van Bellen slično su ocijenili opasnost od stvaranja tzv. domino-efekta ako dođe do zatvaranja unutarnjih granica unutar Europske unije i Schengenskog područja zbog migrantske krize.
Pri tome je Pahor ponovio stajalište Slovenije da je nedavna vježba zaštite austrijske granice kod Šentilja sa stajališta slovenske vlada bila nepotrebna i predimenzionirana.

Trump najavljuje carine i na aute TRGOVINSKI RAT WTO: Carinski rat prijeti svjetskom gospodarstvu

Pahor je rekao da bi Slovenija, ako bi Austrija na svojoj granici uvela strože mjere kontrole, bila isto primorana učiniti i na svojoj granici s Hrvatskom.

"Slovenija vrlo dobro kontrolira svoju granicu s Hrvatskom od migranata, ali bi oštrije kontrole bila prisiljena uvesti, kako bi tako poslala signal da ne želi postati "džep" u kojemu bi se zadržali migranti na putu prema srednjoj i zapadnoj Europi, no to bi dovelo i do negativnog domino-efekta južnije jer bi sasvim sigurno tako reagirala i Hrvatska na granici  s Bosnom i Hercegovinom, što bi kao proces dovelo do nestabilnosti i nepovjerenja među državama u regiji", ocijenio je slovenski predsjednik.

Kolinda Grabar-Kitarović i Erna Solberg Jačanje odnosa Grabar Kitarović primila norvešku premijerku: Naše države su važni partneri   

Austrijski predsjednik Van den Bellen složio se s ocjenom kolega iz Hrvatske i Slovenije da je potrebno inzistirati na kontroli vanjskih granica EU-a, ali istodobno paziti i na kontrolu Schengenske granice.

Schengenski prostor je veliko postignuće, ali njegove granice moraju biti kontrolirane, ocijenio je Bellen. Jačanje kontrole na granicama unutar EU-a vrlo je osjetljiva stvar po njemu i treba je dobro iskomunicirati ako je potrebna i konzultirati susjedne zemlje.

Bellen je kazao da smatra da će pitanje tranzicijskih centara za migrante između Njemačke i Austrije biti lakše riješiti nakon regionalnih izbora u Bavarskoj, bazi CSU-a koji zastupa oštriju migrantsku politiku u Njemačkoj.

Svečana ceremonija uručenja Oskara znanja 2018. oscari znanja 'Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sad počnete razmišljati o budućnosti'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je da su na sastanku razgovarali o ilegalnim migracijama, stabilnosti jugoistočne Europe, ali i o tematici koja se razmatra u okviru inicijative "Tri mora", kao što su pitanja blagostanja, kohezije i digitalne budućnosti.

"Što se tiče problema migracija, ovakvi trilateralni susreti Slovenije, Hrvatske i Austrije sve su važniji s obzirom na situaciju ne samo za naše zemlje nego i za Europu i regionalno okruženje", kazala je hrvatska predsjednica.

Sebastian Kurz Poduzet će mjere Austrija: Zaštitit ćemo granice ako Njemačka preseli izbjeglice

Kazala je da je na sastanku dogovorena i suradnja, odnosno konzultacije s Austrijom koja od početka mjeseca predsjedava Europskom unijom s obzirom na to da za nekoliko godina ta uloga očekuje i Hrvatsku.

Predsjednica je u vezi s migracijama i pripremama Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor kazala da hrvatska policija jača svoje kadrovske i druge kapacitete na svojoj granici s BiH koja je ujedno i vanjska granica Europske unije, ali je dodala da je sudionike susreta upozorila i na stanje u BiH.

Medvedev i Kolinda Grabar-Kitarović Sastanak u Sočiju Predsjednica ide u Soči, zove je Medvjedev, Putin ne dolazi

U vezi s tim predsjednica je rekla da treba usmjeriti fokus na BiH, zemlju koja također treba postati dijelom EU-a, i zato što je to država koja po svom ustavu ne samo da treba osigurati građansku ravnopravnost nego i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.
U tom se smislu, kako je naglasila, trebaju poštivati principi Daytonskog ustava i princip ravnopravnosti triju naroda, a ne nametati rješenje po volji jednog od naroda koje bi bilo protiv volje naroda koji žive u BiH.

Hrvatska je predsjednica na pitanje o arbitražnom sporu sa Slovenijom ponovila službeno stajalište da za Hrvatsku presuda arbitražnog suda na koju se poziva Ljubljana, zbog kompromitiranosti procesa "ne postoji", ali da vjeruje kako će se o graničnom pitanju razgovarati nakon što se formira nova slovenska vlada.

Migranti u Bihaću

1 / 10
Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • klasika:

  Evo primjera kako VL "odgaja svoje čitatelje: Prednost u komentarima imaju uvrede, vulgarnost i mržnja prema svemu hrvatskom.

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Kolindica polako ali sigurno marsira u drugi mandat, uzas za orjunu i mrzitelje svega hrvatskog.

 • goran2hr:

  A, Kolinda, Kolinda??!! Svojedobno je posjetila Opatovac i pohvalila rad (po Ostojićevom receptu) volontera, pripadnika KC, CK, vojske i policije, a zapravo svi oni su bili teške štetočine, koji su svojim naporima, doveli Hrvatsku u tešku opasnost. Ni onda ni ... prikaži još! sada, njoj zapravo nije bilo ništa jasno, za nju su "razmišljali" stranci i "naši" lijevo liberalni mediji. Umjesto da se spriječi ulazak ilegalnih imigranata u Hrvatsku, ovdje ih se o našem trošku opsluživalo, opskrbljivalo, registriralo i vozikalo, a sada će nam se to vratiti kao bumerang. I ne treba tu fantazirati o nikakvoj EU suradnji, nego upravo suprotno postaviti žilet žicu i na istoku i na zapadu, te ne dozvoliti da nam ovdje dolaze ilegalni imigranti, ni pod kakvom izlikom ili pritiskom. Naravno, od toga neće biti ništa, slijediti će se EU naputci i eto nama hot spot-a. Nema šanse da bi naša predsjednica, premijer i vesela družina koja sjedi u saborskoj većini i oporbi, prkosila EU-niji i brinula o našim interesima.