Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I GOVOR TIJELA ODAJE KOLIKO JE DOGOVOR DALEK

Kiseli osmijesi i smrtna ozbiljnost dvojice premijera

24.02.2009.
u 14:27

Jedina stvar oko koje su se slovenski premijer Borut Pahor i njegov hrvatski kolega Ivo Sanader na jučerašnjem jednosatnom susretu u dvorcu Mokrice dogovorili jest da se češće sastaju i održavaju ovakve informativne sastanke. Onaj održan jučer, prvi u tri mjeseca otkada je formirana nova slovenska vlada, prema izjavama dvaju premijera, nosi ozračje uspostavljanja komunikacije, ali nikako i rješenja uzavrelih političkih odnosa na relaciji Zagreb-Ljubljana.


Video: M. Kuman, S. Majdandžić

Slovenija i nadalje drži da se sva otvorena pitanja s Hrvatskom trebaju rješavati na europskoj razini, dok ih Hrvatska vraća u bilateralne okvire. Kako je iznio Pahor, slovenska vlada dat će prijedlog da se podupre nastojanje Ollija Rehna i medijacija glede rješavanja spornih pitanja dviju država.

Također je poručio kako je slovenska politika prihvatila sve potrebne odluke za ulazak hrvatske u NATO, ali se mora poštovati pravni red, ustavno uređenje Slovenije te zakon o referendumu.


Konferencija za novinare
Video: M. Kuman

Ponavljajući kako Hrvatska smatra da se sva otvorena pitanja sa susjednom Slovenijom moraju rješavati na bilateralnoj razini, kako je naglasio premijer Sanader podsjetivši kako dvije države imaju komisije o granicama čije odluke i posao još nisu završeni, i dok ga ne završe nije uputno razmatrati ostale mogućnosti, rekao je da od komisija očekuje da se još jedanput dogovore i predlože pravne okvire za izlazak pred međunarodni sud.

Sanader ne dvoji u uspjeh rada tih komisija.

'Mi nismo blokirali Sloveniju 2004., ne trebaju ni oni nas'
Poručujući kako otvorena pitanja dviju država ne smiju utjecati na pristup Hrvatske Europskoj uniji, Sanader je podsjetio kako je 2004. Slovenija ušla u EU i NATO s čistim otvorenim pitanjima s kojima sada blokira pregovore Hrvatske.
- Osamnaest godina tražimo rješenje naših otvorenih pitanja, no ona ne mogu biti uvjet za hrvatsko članstvo u EU - rekao je Sanader.


Izvještava: Sanela Majdandžić

Javnosti obiju strana ispolitizirane su, ocijenio je hrvatski premijer, ističući da je najbolje rješenje odluka međunarodnog suda koja bi bila obvezujuća za obje države.


Blokirano još jedno poglavlje

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno rečeno je da je za slovenski referendum prikupljeno 260, a ne 800 potpisa, kako se nagađa u nekim medijima. Ministar Jandroković je i dalje uvjeren kako će Hrvatska ući u NATO, i to bez referenduma koji je, po njegovom mišljenju, apsurdan. Potvrdio je da je Slovenija blokirala još jedno poglavlje u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU. Riječ je o poglavlju Pravo trgovačkih društava koje je bilo pred zatvaranjem. Zastupnik u Europarlamentu Jelko Kacin tvrdi da je nastupila psihoza jer Slovenci ne vjeruju hrvatskim političarima.


Govor tijela dvojice lidera

Govor tijela Ive Sanadera, kaže Zoran Tomić s Fakulteta političkih znanosti, otkriva da među dvojicom lidera nema dogovora. Sanader je tražio riječi pritom lomeći ruke, a imao je i kiseo osmijeh, što su sve dokazi koliko je situacija ozbiljna. Sanader je nešto uvjerljiviji od Pahora jer je držeći govor gledao izravno u predstavnike medija, tj. u javnost. Doza agresivnosti pomogla mu je da bude uvjerljiviji u nastupu.

Premijer Pahor imao je smrtno ozbiljno lice i kiseli osmijeh, čime je pokazao da dogovora među dvjema stranama nema. Često je pogledavao prema govornici, tražio je riječi, što je pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pahor je odavao nesigurnost, a svojim držanjem pokazao je i da se osjeća odgovornim što je došlo do ovakvih odnosa između dvije države. Pahor je sjevernjak i njegova je komunikacija manje sugestivna, čime gubi na uvjerljivosti.


EK: Sastanak Sanader-Pahor 'vrlo pozitivan'

Europska komisija pozdravila je jučer sastanak hrvatskoga i slovenskoga premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora kao “vrlo pozitivan korak”, pojačavajući time prekjučerašnje riječi europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je govorio o “pozitivnome koraku”. Rehn je tada rekao da očekuje da će se dvojica premijera dogovoriti o korištenju usluga povjerenstva za “olakšavanje”, koje bi, na prijedlog EK, vodio bivši finski predsjednik i nobelovac za mir Martti Ahtisaari. - Suzdržavamo se ikakva daljnjega osvrta dok ne dobijemo podroban izvještaj o tome sastanku – izjavila je u ime Rehnova ureda njegova glasnogovornica Krisztina Nagy. (SdP)


Premijeri spremni na nove susrete

Premijer Ivo Sanader zahvalio je svome slovenskom kolegi na dobrodošlici u dvorcu Mokrice, koji je jutros zabijelio snijeg hladeći barem meteorološki uzavrele međunardone odnose. Obojica premijera izrazila su spremnost na nove susrete, od kojih će se sljedeći dogoditi u Hrvatskoj.


Milanović: Ništa se nije dogodilo

– Ništa se nije dogodilo, komentirao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, sastanak Pahora i Sanadera. Šef najveće oporbene stranke uvjeren je da Hrvatskoj sada na naplatu dolazi pet godina neaktivnosti i lošeg rada diplomacije, što je u spoju s “nekorektnim i donekle ucjenjivačkim stavom Slovenije” dovelo do paralize procesa ulaska Hrvatske u EU. (Vo. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije