Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava

Delegacija Porezne uprave grada Šangaja želi vidjeti koji su ovdašnji poticaji za ulaganja i upoznajemo ih s našim poreznim sustavom, rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich
27. svibnja 2019. u 11:32 4 komentara 327 prikaza
Zlatan Fröhlich
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb u ponedjeljak su primili delegaciju Porezne uprave grada Šangaja (Shaanghai Municipal Finance Bureau (SMFB) gdje su im predstavljeni hrvatski porezni sustav te mogućnosti za ulaganja. 

Kupujmo hrvatsko Luka Burilović: Izdvajajući kunu više za domaći proizvod postajemo čuvari domaće proizvodnje

Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije kao i načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine. 

"Delegacija Porezne uprave grada Šangaja želi vidjeti koji su ovdašnji poticaji za ulaganja i upoznajemo ih sa našim poreznim sustavom", rekao je Fröhlich.

Smatra da je Hrvatska konkurentna i po pitanju poreza jer da nije tako, kako je kazao, ne bi bilo toliko ulaganja, uključujući i dosadašnja kineska. 

"Kineski poduzetnici su vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje tako da očito ima interesa i u nekim smo nišama očito konkurentni", rekao je Fröhlich pred kineskom delegacijom.   

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša također smatra da je hrvatska porezna politika konkurentna u odnosu na ostale zemlje u okruženju.

"Potičemo poduzetnike preko Zakona o poticanju ulaganja, što su prepoznali i domaći i strani investitori. Ti se poticaji jako mnogo koriste, mogu biti zanimljivi i kineskim i svim drugim ulagačima koji dolaze u Hrvatsku. Imali smo tri kruga poreznog rasterećenja od 2016, na ovamo, a svakom od ta tri kruga išlo se sa smanjivanjem poreznog tereta. Poduzetnici su prepoznali to smanjivanje, a mi smo, bez obzira na to, imali jako dobro punjenje proračuna, kako lanjske tako i ove godine", naglasio je Kutleša. 

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj Hoće li preuzeti Uljanik grupu? Kineze ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje

Dodao je kako Hrvatska i dalje, kroz relaksiranje nefiskalnih nameta, ima namjeru poticati poduzetničke aktivnosti. Nada se da ćemo privući i ostale kineske ulagače, ne samo one na velikim infrastrukturnim projektima.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, zahvalila je zagrebačkoj Komori što je kineskoj delegaciji pružila priliku upoznati domaći porezni sustav.

Spomenula je da Kinezi vode računa o inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', ključnoj  inicijativi predsjednika Xija Jinpinga kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima. Rekla je da je njihov posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative.

"Od 1992. kada smo uspostavili diplomatske odnose, odnos Hrvatske i Kine je prijateljski, mi smo dobri prijatelji i partneri. Kroz spomenutu inicijativu želimo učiti i o tuđim iskustvima, u ovom slučaju poreznim. Naš zadatak je dvojak: nastojimo da što više kineskih investitora ulaže u strane zemlje, ali i da privučemo strani kapital u Kinu", rekla je Bai Wei Yuan, dodavši da se hrvatsko gospodarstvo dobro razvija.  

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ono kad te svjetska sila posjeti i želi nešto naučiti od tvojeg poreznog sustava, kojeg svi doma napadaju...

 • anlaser:

  Ne zanima to samo Kineze . Kad bi svi pokazali koliko poreza su platili na svoju dobit barem pola bi ih završilo u zatvoru .

 • Arger:

  Nezanima njih porezni sustav vec porazne olaksice za doseljenike i poticaji ako otvore sve po 10 kuna.Ako su poticaji kakve oni ocekuju evo ti ubrzo milijun kineza u HR.