Naslovnica Vijesti Svijet

Kineske vlasti borca za ljudska prava osudili na 11 godina zatvora

Presude je donesena za vrijeme božićnih blagdana kako bi se izbjegla burna reakcija svjetskih medija no već ranije su Sjedinjene Američke Države kao i EU zatražile oslobađajuću presudu za Liua.
25. prosinca 2009. u 09:16 10 komentara 4 prikaza
zatvor
Foto: Reuters

Poznati kineski borac za ljudska prava, Liu Xiaobo osuđen je na jedanaest godina zatvora zbog "protudržavnih radnji". Naime, Liu se zalagao za veću demokratičnost zemlje te je zagovarao reforme zbog čega je strpan u zatvor prije više od godinu dana.

Žena disidenta najavila je kako će se njezin muž boriti protiv presude koja je donesena za vrijeme božićnih blagdana kako bi se izbjegla burna reakcija svjetskih medija, no već ranije su Sjedinjene Američke Države kao i EU zatražile oslobađajuću presudu za Liua.

Razlog njegova je uhićenja bila takozvana "Charta 08" na kojoj je surađivao s nekoliko stotina odvjetnika, pisaca, znanstvenika i umjetnika od kojih je ali jedino on završio u pritvoru.

Bivši sveučilišni profesor je već je jednom završio u zatvoru i to 1989. godine zbog sudjelovanja u studentskim prosvjedima.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Pukovnik:

    avileno @ Sad si ga baš usro! Nevjerojatno kakvi mutava ima na ovim forumima! Liu se borio za slobodu govora, života, da sam radi što želi, a ne da mu cijeli život država isplanira, Amerikanci se pak bore protiv onih ... prikaži još! koji žele uništiti katolički svijet, koji napadaju nedužne ljude diljem svijeta i to kao najveće moguće kukavice.

  • mikistjep:

    Ovo je kineski Zarko Puhovski- hahahaha

  • đoko_krstaš:

    avileno klao klap klap ovog ciokaubojgusarskog kvislinga treba skratit za glavu a ne zatvor, mamicu im ckg-u oni bi rasturali sve i svakoga, pa treba njima podmetnuti \"ljudksa prava demokraciju slobodu\" za indijance, čikanose, crnce i ostale bezprizorne i sa ... prikaži još!sa njima početi revoluciju u sjedištu zla ove planete