Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Šangaju

Kina toplo dočekuje Macrona, ali i upozorava da se ne miješa u prosvjede u Hong Kongu

Emmanuel Macron
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.11.2019.
u 12:23

Vrhunac posjeta bit će večera u utorak između francuskog predsjedničkog para i kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa suprugom, pjevačicom Peng Liyuan. U srcu starog Šangaja, vrt Yu, smatran jednim od najljepših u Kini, rezerviran je za tu prigodu

Kina u ponedjeljak priprema topao doček francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, ali mu je i uputila upozorenje da se ne miješa u prosvjede u Hong Kongu.

Emmanuel Macron i supruga Brigitte očekuju se oko 16 sati po mjesnom vremenu u Šangaju, gospodarskom središtu zemlje, u drugom posjetu toj zemlji koji će naglasak imati na trgovini.

Tijekom prvog posjeta Kini početkom 2018. Macron je obećao da će vraćati barem jednom godišnje.

"Prijateljima se daje uvijek najbolje, posebice prijatelju koji dolazi izdaleka. Treba mu prirediti najtopliji i najprijateljskiji doček", istaknuo je u četvrtak dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhu Jing, parafrazirajući Konfucija.

Vrhunac posjeta bit će večera u utorak između francuskog predsjedničkog para i kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa suprugom, pjevačicom Peng Liyuan. U srcu starog Šangaja, vrt Yu, smatran jednim od najljepših u Kini, rezerviran je za tu prigodu.

"Bez tabua"

Kineski predsjednik želi poboljšati odnose s Europljanima u trenutku kada mu gospodarstvo usporava, čemu pridonosi trgovinski rat sa SAD-om. Uz to, već je pet mjeseci suočen s masovnim prosvjedima u Hong Kongu, čiji se građani protive sve većem utjecaju Pekinga.

I dok Elizejska palača uvjerava da će Macron "bez tabua" govoriti o važnosti poštivanja ljudskih prava, kao i situaciji u Hong Kongu i većinski muslimanskoj regiji u Xinjiangu, Peking mu je uputio upozorenje.

"Hong Kong i Xinjiang spadaju u unutarnja pitanja Kine, nije primjereno da budu na diplomatskom dnevnom redu", upozorio je kineski diplomat.

Macron će po dolasku u ponedjeljak nazočiti na gala večeri s drugim svjetskim čelnicima u povodu otvaranja Kineskog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju, skupu koji je kineski režim prvi put organizirao prošle godine kako bi uvjerio svijet da ima namjeru otvoriti svoje tržište.

Macrona u posjetu Kini prate i njemačka ministrica za obrazovanje i istraživanja Anja Karliczek te europski povjerenik Phil Hogan, trenutačno zadužen za poljoprivredu, a koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu.

Time Pariz želi pokazati da odnose s Kinom treba jačati na europskoj razini, a ne samo francuskoj.

Macron će u utorak u Šangaju otvoriti novi Centar Pompidou.

Francuski predsjednik u srijedu će se u Pekingu sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom. Očekuje se potpisivanje četrdesetak ugovora.

Komentara 2

TO
Toni66
20:27 04.11.2019.

Kineski predsjednik želi poboljšati odnose s Europljanima u trenutku kada mu gospodarstvo usporava, čemu pridonosi trgovinski rat sa SAD-om. Uz to, već je pet mjeseci suočen s masovnim prosvjedima u Hong Kongu, čiji se građani protive sve većem utjecaju Pekinga na Kineski teritorij Hong KONG sram ih bilo kreteni jedni fuj . To bi bilo isto kao da netko želi utejcati kao Hrvat da i tamo u Kninu vlada zakon Hrvtske Države svašta !!! Sjedi 5 iz domače demokratske zadaće - Kina je i te kako svijesna da EU ne smije da mrdne prodati ili trgovati ni za 1 dolar bez dozvole Amerike pa prema tome tko i što je EU ? Vidjeli smo super ugovore pametnih a tu je i on bio jedan od potpisnika koji su potpisali ugovore sa Iranom o velikoj trgovini . To je OK. Dok im Židovi ne pljunu na to njihovo trgovanje . Vrijede ugovori samo dok Amerika kaže e ničeš mangupe i svi su u odmah bojkotu .Irana tog najvećega proizvođača na svijetu atomskog oružja za napad na zapad jer tako ? Prema tome ma koliko se pravili neki i nešto, ipak znamo koji je realitet . Glavna ideja je provokacija i podrška Hong Kongu naravno ne Katalancima jer to nije tema za slobodu kad u Španiju odu..

DU
Deleted user
18:40 04.11.2019.

Sad će dobiti upute što treba sve napraviti kad se vrati natrag za Francusku. Mora se malo brinuti i o svojoj babi, ah zaboravih ženi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije