Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Instrukcije u Kini prije susreta s Trumpom

Ovo je prvi put da Kim Jong-un putuje izvan granica Sjeverne Koreje od kada je prije šest godina stupio na čelo partije, vojske i države
29. ožujka 2018. u 10:11 4 komentara 789 prikaza
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL

Kada je tajnoviti zeleni vlak ušao u pekinšku željezničku postaju, i nakon što su ga istog trenutka policajci ogradili posebnim trakama a agenti u civilu se uskomešali kako bi zaštitili putnike, postalo je jasno da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un počeo s vrlo ozbiljnim pripremama za skorašnje susrete s južnokorejskim predsjednikom i Donaldom Trumpom.

Denuklearizacija Kim Jong Un posjetio Kinu

Glavni saveznik

Naime, upravo je on bio tajnoviti putnik kojega je zeleni vlak, nenajavljeno za javnost, dovezao u glavni grad Kine kako bi se susreo sa svojim najvažnijim saveznikom i zaštitnikom na međunarodnoj sceni. Kim Jong-un iste se večeri susreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi uskladili stavove o cijelom nizu pitanja. Iako su informacije koje su procurile se sastanka vrlo šture, jasno je da je prvenstveno razgovarano o situaciji na Korejskom poluotoku koja, prema riječima sjevernokorejskoga gosta, vidljivo ide uzlaznom putanjom.

– Stvari postaju bolje. Naš je stav da smo posvećeni denuklearizaciji poluotoka, u skladu sa željama pokojnih predsjednika Kim Il-sunga i Kim Jong-ila – ustvrdio je, prenosi kineska novinska agencija Xinhua, Kim Jong-un.

Prvi put od kada se našao na čelu zemlje, sjevernokorejski predsjednik posjetio je Peking i prvi put susreo se sa Xi Jinpingom. Zašto je za Kimovo prvo službeno putovanje izvan zemlje izabrana baš Kina, potpuno je jasno. Upravo je Kina najjači i najveći partner kojeg Pyongyang ima. Ne samo da je Kina ratovala na strani Sjeverne Koreje tijekom Korejskog rata nego je i glavni kupac svih sjevernokorejskih proizvoda čime gospodarski održava sjevernokorejski režim na životu. Kina je i najveći donator Sjeverne Koreje s brojnom i relativno izdašnom pomoći, a uz to Peking nerijetko zastupa interese Pyongyanga u Vijeću sigurnosti UN-a, ali i pred cijelim nizom međunarodnih organizacija. Da nema Kine i njezine političke pomoći, sankcije UN-a koje su uvedene protiv Sjeverne Koreje dosad bi bile zasigurno znatno jače i strože.

Osobna Xijeva poruka

Ipak, Kina u budućim pregovorima između Washingtona i Pyongyanga vjerojatno neće zauzimati značajniju ulogu, namjerno se držeći po strani. Izvijestili su i SAD o posjetu Kim Jong-una, pri čemu je Xi dodao i osobnu poruku Trumpu.

“Ovaj posjet smatramo dokazom da je pritiskom koji smo stvarali na Sjevernu Koreju stvorena prigodna atmosfera za pregovore s Pyongyangom”, stoji u Xi Jinpingovoj poruci američkom predsjedniku.

Stvari su se zahuktale, a tek ćemo vidjeti koliko će biti postignuto.

Pogledajte i najmoćnije zemlje koje bi imale ključnu ulogu u 3. svj. ratu:

1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Nove vježbe Kineske zračne snage u Južnom kineskom moru i u Tihom oceanu Tajvan je u strahu od kineske odmazde Sve veće tenzije Tajvan pratio kineski nosač zrakoplova nakon prijetnji kineskog predsjednika Kineski predjsjednik naglašava da jedino socijalizam može biti dobar za Kinu Xi Jinping: Jedino socijalizam može spasiti Kinu

Instrukcije u Kini prije susreta s Trumpom

1. Zaštitnik Peking je već godinama zaštitnik Sjeverne Koreje na međunarodnoj sceni iako su odnosi prošle godine nešto zahladnjeli.

2. Kupac proizvoda Na kinesko tržište odlazi oko 90 posto sjevernokorejske proizvodnje, bez obzira na to radi li se o rudama i energentima ili robi široke potrošnje poput majica.

3. Tradicionalni saveznik Još od početka pedesetih godina Kina i Sjeverna Koreja vojno su vrlo bliske, a upravo je pomoć kineske vojske u Korejskom ratu bila presudna.

4. Veliki donator O kineskoj pomoći u hrani znatno ovisi i opstojnost sjevernokorejskog društva. Riža donirana iz Kine bila je ključna u sušnim godinama kada je stanovnicima Pyongyanga prijetila glad.

5. Nuklearni program Prilično je izvjesno da su kineski stručnjaci pomagali u razvoju Kimova nuklearnog arsenala

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Deleted user:

    Sjeverna Koreja je izrazila želju za pregovorima., na veliku žalost amera. Sada kada imaju atomske bombe možete ima soli na rep staviti.

  • aabbcc:

    ...prvi put putuje___ Tako rade mladi danas koriste video tehniku za razgovore i ko jos putuje da bi sa nekim pricao ?

  • Artukovic:

    Pa Kina i je glavni sponzor Sj.Koreje.Ustvari ovi vrse nuklearne pokuse da ih Kina i Iran nebi morali.Oni samo financiraju i skupljaju podatke.