Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETI VEĆ DANIMA

Kina se oglasila o balonu iznad SAD-a: To je civilni uređaj koji je skrenuo s kursa

A balloon flies in the sky over Billings
Foto: Chase Doak/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.02.2023.
u 15:58

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje što je balon greškom ušao u američki zračni prostor

Iznad SAD-a već nekoliko dana leti balon za kojeg se sumnja da je kineski špijunski uređaj. Visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjednika Joea Bidena da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. "Jasno je da je namjera ovog balona nadzor", rekao je novinarima u četvrtak visoki dužnosnik američke obrane.

Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne zrakoplove s posadom. Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira". Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina. 

O slučaju se oglasila Kina koja tvrdi kako je riječ o civilnom uređaju koji je skrenuo s kursa prije nego što je završio iznad nuklearnih lokacija u Montani, navodi Daily Mail.

Balon iznad Montane
Foto: Chase Doak/REUTERS

Naime, navodi se da je balon uređaj za meteorološka istraživanja koji je "daleko odstupio od planiranog kursa". Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje što je balon greškom ušao u američki zračni prostor.

Između Kine i SAD-a, dva najveća svjetska gospodarstva, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava dulje nego u prethodnim slučajevima, rekao je ranije američki dužnosnik.

Ključne riječi

Komentara 7

AM
amorphius
16:10 03.02.2023.

ma pusti to, bitno da se.jopci digli na sve četiri.

DU
Deleted user
16:12 03.02.2023.

Balon Americi objavio rat?

JO
JOZO
17:19 03.02.2023.

Ma sve je to glupost . Zna se što je što sve se vidi sve se zna , pa sve se prati i nema iznenađenja inače bi slijedilo ono što bi slijedilo ali se ne bi baš znalo u javnim medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije