Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB

Kina nije spremna ni na kakav kompromis s Googleom

google
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
14.03.2010.
u 16:20

Direktor Googlea Eric Smidt kazao je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da pregovaraju s kineskom vladom i da uskoro očekuju rješenje

Kineski ministar za industriju i informacijsku tehnologiju Li Yizhong ponovio je kako Kina inzistira na tome da internetski pretraživač Google poštuje kineske zakone ili će trpjeti posljedice. Tako je Yizhong pokazao da Kina nije spremna na kompromise u sukobu s Googleom, koji je u siječnju bio zaprijetio da će napustiti Kinu zbog napada hakera i cenzure. Naime, u Googleu su tada ustvrdili da sofisticirani i ciljani napadi na njihovu infrastrukturu dolaze iz Kine te da ne žele više sudjelovati u cenzuriranju rezultata svojeg pretraživača kako to od njih traže kineske vlasti.

 

“Ako želite raditi nešto što nije u skladu s kineskim zakonima, vi ste neprijateljski nastrojeni i neodgovorni i morate platiti za posljedice”, kazao je kineski dužnosnik.

 

On nije priopćio detalje pregovora Pekinga i Googlea, ali je istaknuo da to hoće li svjetski popularna tvrtka ostati u Kini ili ne ovisi samo o njoj i da će se kinesko tržište interneta razvijati i ako taj pretraživač ode.

 

Kineski dužnosnik inzistira na tome da Peking mora cenzurirati sadržaj interneta kako bi štitio prava zemlje i njezinih ljudi, dodajući da će i dalje blokirati štetne informacije, pornografiju i slično.

 

Direktor Googlea Eric Smidt kazao je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da pregovaraju s kineskom vladom i da uskoro očekuju rješenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije