Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ČEMU JE RIJEČ?

Sakupljač smeća ili moćno oružje? Tajanstveni kineski satelit 'Lutajući zmaj' izazvao je velike polemike

lansiranje satelita
Foto: screenshot/youtube
07.07.2016.
u 09:02

Dizajn "Lutajućeg zmaja" izaziva sumnju. Najviše sumnje izaziva njegova robotska ruka kao i njegova upravljivost i okretnost

Krajem lipnja Kina je lansirala satelit u orbitu čija je svrha, kako oni tvrde, čišćenje otpada. No, u to objašnjenje kineskih vlasti ne vjeruju svi.

– Kina je upravo lansirala visokotehnološki, misteriozni novi satelit i orbitu. To bi moglo biti oružje, no to ni ne mora biti oružje. Nema načina da biste bili sigurni, no ovo je svakako problem za sve zemlje sa svemirskim programom – piše The Daily Beast u svom tekstu u kojem se pitaju radi li se samo o kolektoru za smeće ili opasnom oružju.

Autor teksta, David Axe, piše kako i SAD i Kina šalju sve više tih "nejasnih satelita" u orbitu bez dogovora vlada. Navodi kako to može samo produbljivati sumnju u ulogu tih satelita ili još gore, ti nesporazumi bi mogli dovesti do rata.

Satelit "Lutajući zmaj" lansiran je 25. lipnja iz Hainana na jugu Kine na novoj generaciji rakete Long March 7, a prema tvrdnjama Kine, njegova uloga je prikupljanje dijelova starih letjelica i drugih ostataka u orbiti.

Svemirsko smeće predstavlja stvarnu opasnost za svemirske letjelice, a prošlog ljeta pukom je srećom izbjegnuta tragedija koja je prijetila Međunarodnoj svemirskoj postaji. Dio starog ruskog satelita išao je prema stanici, no na svu sreću nije pogodio ISS na kojem su se nalazila dva Amerikanca i Rus.

NASA i druge agencije javno su izrazile zabrinutost zbog nakupljanja smeća u svemiru te su poduzele prve korake za uklanjanje najopasnijih komada.

– Kina, kao odgovorna velika zemlja, posvetila se kontroli i smanjenju smeća u svemiru – objašnjava Tang Yagang, znanstvenik kineske svemirske agencije.

No, dizajn "Lutajućeg zmaja" izaziva sumnju. Najviše sumnje izaziva njegova robotska ruka kao i njegova upravljivost i okretnost.

"Ima i jeftinijih načina za rušenje satelita"

Stephen Chen, reporter South China Morning Posta, citirao je anonimnog istraživača s Nacionalnog astronomskog opservatorija u Pekingu. On dovodi u pitanje prirodu misije.

– Nerealno je uz pomoć robota ukloniti sve svemirske krhotine – kazao je istraživač i time implicirao da će "Lutajući zmaj" u stvarnosti raditi neke druge stvari u orbiti. Neki sumnjaju da bi mogao špijunirati druge satelite, ali i uništavati ih.

– Svemirske robotske ruke, kao i mnoge druge svemirske tehnologije, imaju vojnu i civilnu upotrebu – napisao je u jednom radu Kevin Pollpeter, zamjenik direktora Sveučilišta Kalifornija u San Diegu.

Brian Weeden, bivši pripadnik američkih Zračnih snaga kazao je kako je paranoja neopravdana. 

– Velik dio tog tzv. svemirskog oružja oko koji su famu desetljećima stvarali neki eksperti ili mediji zapravo nisu toliko dobra oružja – kazao je Weeden za Daily Beast.

Kazao je kako bi bilo jako teško da se neki satelit prišulja nekoj američkoj letjelici budući da NASA i ratno zrakoplovstvo stalno prate zemljinu orbitu. Navodi i kako bi se lako moglo primijetiti njegovo manevriranje i to satima ili danima unaprijed.

Smatra da postoje puno "bolji, brži i jeftiniji" načini kako ostvariti isti cilj, a to je rušenje satelita.

Komentara 3

OP
opančar
09:43 07.07.2016.

američka paranoja.

DU
Deleted user
10:15 07.07.2016.

ne kužim ovaj text???? puno napisano,,,,ništa rečeno

Avatar superhik74
superhik74
15:56 07.07.2016.

Vjerojatno Kinezi osiguravaju "slobodu navigacije" u Juznom Kineskom svemiru. Ha, ha, ha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije