Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WUHAN

Kina je počela slaviti pobjedu nad koronavirusom, ali možda prerano

Foto: Reuters
25.03.2020.
u 23:34

Najspominjaniji grad na svijetu u ovoj godini, izvorište koronavirusa, polako odustaje od dvomjesečne karantene.

Kina, zemlja u kojoj je inicijalno buknula pandemija koronavirusa, vraća se u normalu. Prema službenim statistikama, zemlja je pobijedila virus: u pet od posljednjih šest dana zdravstveni radnici zabilježili su samo jedan slučaj lokalne transmisije, a u Wuhanu, koji je postao najspominjaniji grad na svijetu posljednjih mjeseci, ponedjeljak je bio već peti dan bez novih slučajeva, dok je jučer zabilježen tek jedan.

Zbog svega toga vlasti su počele odustajati od karantene u Wuhanu nakon dva mjeseca, ali neki se stručnjaci boje da će naglo porasti broj zaraženih jer smatraju da gradom još uvijek šeću mnogi zaraženi građani koji ne pokazuju simptome.

Otvoren dio Kineskog zida

U Kini je u posljednja 24 sata zabilježeno 78 novih slučajeva, što je za zemlju u kojoj je bilo više od 81 tisuće zaraženih mali broj. Samo četiri od tih 78 novih slučajeva nisu se zarazili od ljudi koji su doputovali iz inozemstva. Južna Koreja i Singapur također se bore s “drugim valom” zaraze u kojem virus šire građani koji se vraćaju iz inozemstva. Jučer je kineska vlada objavila da ponovno za javnost i turiste otvara mali dio Kineskog zida. Radi se o dionici Badaling, najpopularnijem dijelu zida, koji se nalazi 70 kilometara od Pekinga. Toliko je popularan da su službenici prošle godine tražili da se broj posjeta ograniči na 65 tisuća dnevno.

1/23

Sad će ga smjeti posjetiti tek 30 posto od uobičajenog broja turista, a svi će morati pokazati preko aplikacije na mobitelu da su zdravi te će morati nositi maske i stajati na međusobnoj udaljenosti od najmanje jednog metra. Dužnosnici su objavili također da će dopustiti da stanovnici Wuhana napuste grad nakon dvomjesečne karantene koja traje do 8. travnja. Morat će prije toga dokazati da su zdravi, također preko aplikacije na mobitelu.

‘Nezaraženi’, a pozitivni

Kineska je vlada suočena s ogromnim padom ekonomske aktivnosti. Kako izvještava britanski Economist, u prva dva mjeseca 2020. industrijska je proizvodnja u zemlji pala čak 13,5 posto u odnosu na godinu ranije. Maloprodaja je pala za petinu, a investicije za četvrtinu. Isti tjednik procjenjuje da je BDP u prvom kvartalu možda pao za deset posto u odnosu na 2019. godinu. Zbog toga je prioritet vlade ponovno pokrenuti ekonomsku aktivnost i, jednostavno rečeno, normalan život. No nije sve tako jednostavno. Kineske su vlasti nedavno priznale da među zaražene nisu ubrojile one koji su testirani kao pozitivni, ali nisu pokazali nikakve simptome. Druge zemlje sve te slučajeve broje među zaražene.

Zbog toga su zabrinuti i stanovnici Wuhana. – Jako se brinem zbog toga što gradom još šeće tako velik broj onih koji ne pokazuju simptome. Čim se vrate na posao, svi će se zaraziti – prenosi britanski Guardian riječi 26-godišnjeg Wanga iz Wuhana. Kineski list Caixin citirao je anonimnog zdravstvenog dužnosnika koji tvrdi da se “ne može sa sigurnošću reći da je transmisija potpuno prekinuta u Wuhanu”.

Ključne riječi

Komentara 2

ZI
zimerman
01:17 26.03.2020.

Da komunistička Kina nije mijesecima krila istinu do epidemije nebi ni došlo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije