Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE BLIŽI AMERIKANCIMA

Kina ima novi problem: Japan mijenja strategiju, imat će treći najveći budžet za obranu u svijetu

Japan: Japanska i američka vojska su održali obuku zajedno
Foto: KEIZO MORI/NEWSCOM
1/3
11.01.2023.
u 10:23

Kako bi zaustavili Kinu u mogućim smjeranjima prema Taiwanu, SAD i Japan najavljuju reorganizaciju postrojbi marinaca na Okinawi. Ukoliko do konflikta dođe, moći će efikasno djelovati protiv kineske mornarice

Japan, navažniji saveznik SAD-a na Dalekom istoku, najavio je povećanje budžeta za obranu i strategiju razvoja projektila koji će moći, u slučaju potrebe za protunapadom, doseći mete u Kini, što predstavlja značajan iskorak iz dosadašnje politike demilitarizacije. Također, u sklopu suradnje planiraju reorganizaciju 18 tisuća marinaca smještenih na otočju Ryukyu, na pola puta između Japana i Taiwana, kako bi mogli bolje reagirati u slučaju sukoba i prilagoditi se ratovanju na zabačenim otocima. Dio strategije je opremanje jedinica oružjima koja mogu biti upotrebljena protiv kineskih brodova.

Ovi novi dogovori, iako jedan od najvažnijih koraka u vojnoj prisutnosti SAD-a u toj regiji, su samo jedan u nizu koraka sve većeg približavanja Japana SAD-u. Japan je bio prva zemlja u Aziji koja je nametnula sankcije Rusiji uslijed invazije na Ukrajinu. Svim ovim potezima djelovanje postaje slično onome NATO-ovi saveznika. Japanski službenici govore, prema prenošenju Washington Posta, kako su prije sigurnost regije ostavljali SAD-u, ali sada šalju novu poruku: "Računajte na nas!"

Foto: Japanese PM Press Office/NEWSCOM

Japanski premijer Fumio Kishida sastat će se s Bidenom kako bi detaljnije razgovarali o ovom, ali i drugim temama u sklopu napredujućeg i rastućeg savezništva dvaju zemalja. Pojedini američki političari, poput predsjednika Odbora za Kinu, žele vidjeti aktivije djelovanje u ovim pitanjima kako bi izgradili značajnu opoziciju kineskim interesima u regiji.

Ove promjene u obrambenoj politici značit će povećanje potrošnje za obranu na ukupno 2% japanskog BDP-a, što će biti treći najveći budžet za obranu u svijetu i razviti mogućnosti Japana da koriste projektile dalekog dometa koji će Kini pokazati kako agresija neće proći bez odgovora.

Međutim, Kina za to vrijeme ne miruje, već vlasti planiraju dodatno povećanje vojnih mogućnosti, između ostalog povećanje mornarice i napretke u nuklearnom programu, kako bi postali najveća vojska svijeta do 2049. godine.

Sporna je točka između Japana i Kine i otočje Senkaku, sjeveroistočno od Taiwana, koje je već predmetom teritorijalnih sporova između azijskih zemalja, koji bi u slučaju nasilne eskalacije, doveli Kinu u izravan sukob sa SAD-om, koji temeljem obrambenih sporazuma ima obavezu braniti Japan.

>> VIDEO: Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

Komentara 23

PR
prajdali100
11:05 11.01.2023.

Kina je još daleko,daleko od Amerike.

VI
vidum
20:36 11.01.2023.

Japanci i Amerikanci kao braća. Da su im ameri bacili jednu i na Tokio, bili bi blizanci.

DU
Deleted user
15:28 11.01.2023.

Japan je najzaduženija država svjeta neke naj jače njihove tvrtke su propale o tome u medijima nema ni crte ni zareza u tvrtki u kojoj radim kada sam pitao zašto su prekinutu poslovi sa Japankom tvrtkom rečeno mi je propali su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije