Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizu Avdivke

Rusi pucali u vojnike koji se predaju? Kruži navodna snimka, Kijev optužio Moskvu za ratni zločin

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/2
03.12.2023.
u 15:28

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog koji je objavio video, rekao je da je snimljen u blizini Stepova na liniji bojišnice Avdivki u regiji Donjecku

Kijevski dužnosnici optužili su Moskvu za ratni zločin nakon što se na društvenim mrežama pojavio zrnati video na kojemu se vidi kako nekoliko vojnika puca u dvojicu vojnika koji se predaju izlazeći pod prijetnjom oružja iz zemunice. Na neprovjerenoj snimci vidi se kako jedan vojnik s podignutim rukama izlazi iz zemunice na bojišnici, a potom leži na zemlji. Drugi vojnik tetura i također legne na tlo. Čini se da ruske trupe tada otvaraju vatru i video završava.

Ukrajinsko glavno tužiteljstvo priopćilo je: "Video prikazuje skupinu ljudi u ruskim uniformama kako iz neposredne blizine pucaju na dvojicu nenaoružanih vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali". Reuters nije mogao neovisno potvrditi autentičnost, datum ili mjesto nastanka videoisječka. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Rusija negira da je počinila ratne zločine tijekom 21-mjesečnog rata u Ukrajini. Kijev kaže da Rusija redovito krši pravila ratovanja. "Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin!", kazao je ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec kasno u subotu na platformi za razmjenu poruka Telegram.

"Danas se na internetu pojavio video smaknuća ukrajinskih vojnika koji su se ruskim vojnicima predali kao zarobljenici. Ovo je još jedno kršenje Ženevskih konvencija i nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je.

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog koji je objavio video, rekao je da je snimljen u blizini Stepova na liniji bojišnice Avdivki u regiji Donjecku. Oleksandr Štupun, glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva Tavria, rekao je za internetsku stranicu Ukrajinske Pravde da je video "očigledna potvrda" da Rusija svakodnevno krši pravila ratovanja.

VIDEO Snježna mečava poharala Ukrajinu

Ključne riječi

Komentara 12

PM
Pionir_Mali
17:33 03.12.2023.

Priča se da je situacija za Ukrajince u Avdivki postala tragična jer se u posljednja 24 sata mnogi vojnici (ukrajinski i strani) predali. A glavešina NATO-a Jens Stoltenberg poziva Zapad da se spreme za loše vijesti iz Ukrajine i jošš kaže da to govori "teška srca".

SE
Serengeti
21:18 03.12.2023.

U ratu ima svakakvih ljudi. Takve slučajeve smo već viđali i sa ukrajinske strane kada su pucali zarobljenicima u koljena ili kada su se svi predali osim jednog koji je izašao pucajući, a Ukrajinci su iz odmazde ubili i one ruske vojnike koji su se predali. Amnesty International istražuje sve te slučajeve i Ukrajinci i Rusi su upozoreni u izvješću da to ne rade.

XA
xaron
23:04 03.12.2023.

Ukrajinci snimali u Ruskim rovovima ?Hmmm,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije