Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Vladi RH

Kerum okupio gradonačelnike Dalmacije, zadarskog nije zvao

'pixsell-hrvatska-split-11.05.2010.-split vila dalmacija okupili su se gradonacelnici medtiteranskih gradova na sastanak u vezi sto je vlada donjela zako o upravljanju pomorskim dobrom Photo: Nino Str
'Nino Strmotic/PIXSELL'
11.05.2010.
u 17:10

Zvonimir Vrančić nije pozvan jer je u HDZ-u pa su se bojali da neće postići jedinstvo, s kojim će pred premijerku.

Gradonačelnici Splita, Dubrovnika, Hvara, Kaštela, Trogira, Šibenika i Korčule te njihovi zamjenici uputili su jučer iz splitske vile Dalmacije zahtjev Vladi RH da se gradovima, odnosno općinama, omogući upravljanje pomorskim dobrom.

Porezi ne smiju proći

Povod za razgovor je Nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji županijama daje ovlasti odobravanja koncesija, a jedino veći gradovi (više od  35.000 stanovnika) mogu uza suglasnost županije odobravati koncesije.

– Situacija je jasna. Prije lokalnih izbora pričalo se o decentralizaciji gradova, a nakon izbora puno gradova i općina vode nezavisni kandidati pa sada počinje centralizacija. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi plodom i da ćemo na kraju uspjeti u želji da gradovi upravljaju svojim lukama – izjavio je Željko Kerum, splitski gradonačelnik.

Ne zna koliko će točno Split izgubiti novim zakonom, ali zato su već izračunali da će uvođenjem novih poreznih stopa od 1. srpnja 2010. splitski proračun gubiti oko 40 milijuna kuna.

– Treba sve napraviti da taj zakon ne prođe – poručio je Kerum.

Stvar je u (o)poziciji

Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik, rekao je da su gradovi dosad davali koncesije na neke gospodarske djelatnosti uz odobrenje županije, a sada im je i to oduzeto, suprotno praksi Europske unije.

– Imate paradoks da povijesnim lukama u Trogiru i Dubrovniku, koje su zaštićene UNESCO-om, gradovi ne mogu upravljati. Zato kao delegacija dalmatinskih gradova želimo razgovarati s premijerkom – rekao je Vlahušić.

Zamjetljiva je bila odsutnost gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića. Na novinarsko pitanje je li on nije došao ili nije ni pozvan, domaćin Željko Kerum riječ je dao svom zamjeniku Juri Šundovu.

– Nismo zvali Zadar. Zadarska vlast je HDZ-ova, a svi ovi gradonačelnici koje smo pozvali ili su nezavisni ili su u oporbi – bio je otvoren Šundov. – Zvali smo one za koje je bilo sasvim sigurno da će prihvatiti jedinstveno mišljenje. Znamo da u Republici Hrvatskoj postoji stranačka stega pa nismo htjeli riskirati. Ovom prilikom pozivam sve gradonačelnike svih jadranskih gradova da nam se priključe – rekao je Šundov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije