Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradsko vijeće

Kerum o proračunu: Split je kao domaćica sa 3000 kuna penzije

splitsko vijeće, kerum (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
27.04.2012.
u 09:25

Gradonačelnik je izbjegao odgovoriti je li gradski proračun u manjku za 90 milijuna kuna i govorio je o antipoduzetničkoj i i haračkoj klimi u državi

Vijećničko pitanje Marina Jurjevića (SDP) na sjednici Gradskog vijeća Splita, je li točno da je u gradskom proračunu manjak od 90 milijuna kuna i prijeti li Splitu financijski kolaps, gradonačelnik Željko Kerum iskoristio je za osvrt na situaciju u državi.

– Vaše pitanje bilo bi korektno kada bi u drugim gradovima bilo bolje. Ne treba podizati paniku s pitanjem je li grad, država, Europa ili kugla zemaljska pred kolapsom. Kako očekivati punjenje proračuna pri padu zaposlenosti? Grad je kao domaćica sa 3000 kuna penzije i troši na ono što mora, a investicijski ciklus može pokrenuti država. S ovakvom politikom nema šanse da će rasti zaposlenost. Najbitniji je razlog guljenje poduzetnika do srži: PDV, ZAMP, Gospodarska komora, Šume, naknade, toliko harača ima! Kako krenuti u posao kada svaka kalkulacija donosi nulu? – požalio se Kerum. Što se tiče splitskog proračuna, obećao je da će vijećnicima dati točan podatak o njegovu punjenju.

Na sjednicu, na kojoj su 32 točke dnevnog reda, došla su 22 vijećnika. Nema Boška Knezovića (HGS), Sanje Bilač (SDP) i Luke Roguljića (nezavisnog). Iako je oporba najavljivala da će tražiti smjenu Nevenke Bečić s mjesta predsjednice Gradskog vijeća, o tome nema ni govora.

Luka Podrug (HČSP) iskoristio je vijećnička pitanja kako bi iznio svoje mišljenje o zabranjenom prosvjedu desnice u Zagrebu, izvrijeđao ministra unutarnjih poslova, pojedine publiciste kao i organizatore Gay parade koja će se održati u Splitu.

– Vrijede li isti zakoni u Splitu i Zagrebu? Svjedoci smo da je nakon izjave premijera Milanovića nedavno zabranjen skup podrške hrvatskim generalima iz svjetonazorskih razloga. Baš je smiješno kada se provodi crvena diktatura, ali "svake sile za vremena"! Moje je pitanje zašto Grad dopušta nasilje manjine provokatora i buduću paradu u Marmontovoj? Tko će financirati taj vašar i financira li Grad neku od udruga koja organizira tu "talibansku paradu"? I u Splitu ima udruga koje su protiv, isto kao što to rade ovi crveni talibanski fašisti u Zagrebu, takozvani mladi antifašisti s maskama i bez prijave.... Gospodo iz Grada i MUP-a, nemate pravo ponižavati i vrijeđati ljude drugačijeg svjetonazora i trovati normalnu većinu nakaradnim stavovima perverzne manjine. Tražim da ovo pitanje proslijedite prvom pendreku, izvjesnom Ostojiću – poručio je Podrug.

SDP-ovci su reagirali na spomen ministra i primijetili da Podrug vrijeđa. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić uljudno mu je zahvalila na pitanju i obećala pismeni odgovor. Nije dopustila Aidi Batarelo (SDP) ni Goranu Kovačeviću (HNS) da je upozore kako ne bi smjela tolerirati takav rječnik u vijećnici.

Grad kupuje zemljište Kerumovog nećaka

Grad će otkupiti zemljište od tvrtke Kila d.o.o. vlasnika Igora Sapunara, Kerumovog nećaka, za izgradnju prometnica na području Kile. Cijenu od 2,3 milijuna kuna prebit će s investitorom za plaćanje komunalnog doprinosa. Vijećnici su se usuglasili da Grad mora izgraditi prometnice i točka je prošla bez žučnije rasprave. Jednako tako, za milijuna kuna otkupit će se parcele na Žnjanu od tvrtke Elanija Marine Wallner, Sapunarove partnerice na projektu Kila, gdje će graditi stanove za podstanare.

U raspravi o kupnji je Gojko Čepo je istaknuo kako je rijewč o pogodovanju privatnim interesima, međujtim 12 vijećnika glasovalo je za i prijedlog je prošao. Gojko Čepo (SDP) izrazio je žaljenje što je gradonačelnik Kerum ranije otišao sa sjednice.

– Htio sam mu čestitati što je opet kupio Milicu Cipci i ima dovoljno ruku – rekao je Čepo.

Komentara 2

ZI
zigizagi
16:36 27.04.2012.

Bravo Podrug! HČSP definitivno ima moj glas na idućim izborima!

PU
pusrane
08:01 28.04.2012.

ova dvojica ko da se gledaju u ogledalo, pa se smiju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije