Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi takav nalaz

Keramička figura 6500 godina ležala metar ispod zemlje

arheolozi (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
25.08.2011.
u 17:29

Još je nepoznato čemu su figurice služile – kao kultni predmeti, ukrasi u kući ili igračke

Na nalazištu Gradac kod Bapske studenti Odsjeka za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta iskopali su keramičku figuru žene staru više od 6500 godina iz vinčanske kulture!

Najvažnije otkriće


– Gledajući do sada pronađene nalaze s ovoga lokaliteta, možemo slobodno reći da je riječ o najvažnijem arheološkom nalazu koji je bitan za cijelu Europu. Riječ je o prvoj keramičkoj figuri žene vinčanske kulture pronađenoj uopće na tlu Hrvatske. Uz figuru smo pronašli i fragmente nožića i strugalice od opsidijana, što je u vrijeme neolitika bio najluksuzniji materijal – rekao je voditelj istraživanja Marcel Burić.

Dodaje da je riječ o nalazu uvezenome s matičnog područja vinčanske kulture u Srbiji, čiji su se pripadnici doselili na ovo područje kada je došlo do temeljitih promjena načina života, u tehnološkoj i socijalnoj strukturi. Pronađena figura nalazila se na oko metar dubine, dužine je sedam, a širine četiri centimetra. Glava figurice je u obliku romba, uši su probušene i ima pticoliki nos što su osnovna obilježja vinčanske kulture. Iako postoje brojne teorije, i danas ostaje nepoznato za što su ove figurice služile prije 6500 godina. Pretpostavlja se da su bile kultni predmet, ukras u kući ili pak igračka.

Bogato nalazište

Iako se ove godine na nalazištu Gradac obilježava 100 godina od početka istraživanja, ona su tek na početku.

– Lokalitet Gradac prostire se na oko 20.000 četvornih metara i u vrijeme neolitika ovdje je bilo 30-ak kuća. Istraživanja se obavljaju na prvoj sondi, površine 120 kvadrata, gdje smo došli do dubine od jedan metar, a prema našim procjenama najstariji nalazi nalaze se na dubini od oko pet metara – objašnjava Burić dodajući da je ovaj arheološki lokalitet stariji 1500 godina od onoga na Vučedolu.

Od bitnijih nalaza na lokalitetu, Burić ističe nalaz spaljene pšenice, opsidijan, odnosno, vulkansku stijenu koja je čvršća od željeza, a služila je kao prestižno oruđe ili alat te nakit od školjke spondilus.

– Svake godine ovdje pronađemo desetine kilograma razne keramike koja se potom šalje na obradu u Zagreb, a nakon toga se najbitniji nalazi vraćaju u Gradski muzej Ilok. Tamo se sada nalaze svi najvredniji nalazi, a tamo će završiti i pronađena keramička figura – rekao je Burić.

Komentara 1

JI
jimbeam
00:38 05.09.2011.

Odlično,da se i neke pametne stvari rade u ovoj ludoj zemlji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije