Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za vojnike

Kemičari pronašli način za proizvodnju vode iz dizela

vojnik
Reuters/Pixsell
19.04.2011.
u 20:28

U procesu proizvodnje uklanjaju se otrovi pa se čak između 60 i 85 posto vode može upotrebljavati za piće ili za druge potrebe.

Vojna tehnologija napreduje iz godine u godinu, ali dosad se uglavnom malo radilo na pronalasku rješenja za proizvodnju pitke vode na bojištu, što bi vojnicima znatno olakšalo teret.

Američki kemičari nedavno su pronašli način za dobivanje vode iz dizelskoga goriva. Nova tehnologija funkcionira kao kondenzacijski sustav koji prilikom izgaranja na inteligentan način “pronalazi” vodenu paru i iz nje izdvaja vodu. Proces je toliko učinkovit da se pretpostavlja kako bi se iz jedne litre dizela mogla proizvesti litra vode.

U procesu proizvodnje uklanjaju se otrovi pa se čak između  60 i 85 posto vode može upotrebljavati za piće ili za druge potrebe.

Ključne riječi

Komentara 14

MA
Macaktom
15:54 20.05.2011.

glupost

VI
Vito
08:45 30.04.2011.

Kemičari pronašli način za proizvodnju vode iz dizela Pa gdje ti kemičari žive? U bivšoj, čak i ovoj, državi vodu u dizelu dobivaš bez pitanja. Čak ju i plaćaš kao \"normalnu\" vodu iz PET ambalaže. Jedini problem može se vidjetijeti što to naši \"stručnjaci na benzinskim pumpama nisu davno patentirali pa će tako izgubiti i dodatnu zaradu na davno izmljenom prodavanja vode pog gorivo. Naša vozila davno već idu na vodu u kojoj ima i nešto fosilnog goriva.

NJ
njurgule
21:57 01.05.2011.

E moze biti samo ta voda se malo cuje na naftu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije