Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kad uhvate, ne puštaju samo tako

Kasmoto, Fenix i Enrico imaju najbolji nos, najposlušniji su, a uz to i najbolje 'grizu'
19. srpnja 2018. u 08:28 0 komentara 1210 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad ih gledate, to što rade izgleda prilično jednostavno. Gotovo biste rekli – pa što, uz malo vježbe i Floki i ja bismo to mogli. Pas hoda uz nogu, pogled ne skreće čak ni kad se u njegovoj blizini događa nešto što mu je inače zanimljivo, malo trči za čudno obučenim čovjekom koji bježi i već “visi” na njegovoj ruci.

Pas u autu Upozorenje Pet minuta u vrućem autu dovoljno je da pas doživi toplinski udar

No, put do svega što su vodiči i njihovi psi pokazali i na Kupu “Satnik Krešimir Ivošević” nije nimalo lak. Trebali su im mjeseci da se pripreme, i fizički i psihički. Jer pravila IPO ispita, koji su kruna školovanja pasa u Športskoj radnoj kinologiji, vrlo su stroga. Nema tu dodira, dopuštena je samo pohvala za dobro odrađenu vježbu. Svako hvatanje za ogrlicu ili bilo kakva prisila završava diskvalifikacijom. Sve što su učili i dugo se pripremali može pasti u vodu u samo jednom trenu.

Zvonko Klen, član Kinološkog društva Varaždin, godinama je u Športskoj radnoj kinologiji. Sa svojim njemačkim ovčarom Kasmotom (Kasmot Palmaleinehof iz belgijskog uzgoja) stao je na pobjedničko postolje u najvišoj kategoriji natjecanja, onoj koja vodi i na svjetsko prvenstvo što će se održati u talijanskog gradu Lignanu. U vrhunskoj konkurenciji s Kasmotom je najbolje odradio sve tri zadane discipline, trag, poslušnost i napad.

Veterinarska stanica u Čakovcu Apel volontera 'Za 99 kuna godišnje postanite kumovi napuštenim psima'

– Kasmot nije prvi pas s kojim se natječem, a već sam bio i na svjetskom prvenstvu. Bio sam i prvi pobjednik natjecanja u Hrvatskoj dok je bila još u sastavu Jugoslavije – objašnjava nam pobjednik.

U reprezentaciji Hrvatske bit će i Robert Kranjčec iz Alpha Dog Teama i njegov njemački ovčar Fenix (Fenix vom Haus Pixner iz njemačkog uzgoja), na Kupu su zauzeli drugo mjesto. U radnoj kinologiji iza R. Kranjčeca ostali su brojni zapaženi rezultati, a boje Hrvatske na svjetskom prvenstvu branit će već treći put.

vječno pitanje Tko je pametniji, psi ili mačke?

– Pas mora imati samopouzdanje. U napadu mora pokazati karakter i čvrstoću, eksplozivnost kod ugriza i ne smije se povući pod pritiskom markiranta – kaže R. Kranjčec. Sve to pokazao je Fenix, a od prvoplasiranog para bili su lošiji za samo pet bodova.

Na trećem mjestu bili su Alen Subotić (Alpha Dog team), inače instrukrot u Centru za obuku policijskih pasa
i njegov njemački ovčar Enrico Alen’s Hof e.

Satnik Krešimir Ivošević, u spomen na njega održava se ovaj Kup, bio je među prvim pripadnicima Vojne policije koji su u vojarni u Dugom Selu krenuli s ustrojavanjem zaštitno-tragačke desetine i korištenjem službenih pasa u postrojbama Vojne policije. Slijedila je obuka vodiča i službenih pasa za potrebe OS RH, a ujedno je bio i prvi instruktor za obuku vodiča i službenih pasa.

apel iz azila Možete li barem privremeno udomiti bebe iz Dumovca?

Time je dao i doprinos razvoju programa obuke za pojedinu namjenu i razvoju standarda uporabe službenih pasa u Oružanim snagama RH.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.