Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kćeri mi je pala greda na glavu, hitna je odbila doći'. Hitna: 'To nije bio poziv na intervenciju'

Djevojčica je preko noći zadržana u Klaićevoj, a sutra će najvjerojatnije biti puštena, kaže otac. U Zavodu za hitnu medicinu tvrde pak kako nije bila riječ o pozivu na intervenciju, već savjetovanju
18. lipnja 2019. u 12:31 22 komentara 24266 prikaza
Park u Samoboru
Foto: Čitatelj
Pogledajte galeriju 1/4

Jedanaestogodišnjoj djevojčici iz Samobora jučer je oko 17 sati u parku na glavu pala prethodno slomljena drvena greda ljuljačke, a kada je njezina majka nazvala hitnu pomoć, odbili su doći, tvrdi otac djevojčice Gordan Šojat. S druge strane, u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije kažu kako nije bila riječ o pozivu na intervenciju, već o savjetovanju te da to dokazuje snimka poziva.

Hitna pomoć u gužvi Šanse veće od 85% Stvaranjem koridora za hitnu pomoć spašavate život unesrećenog

– To je park na Trgu Antuna Mihanovića 4 u Samoboru. Djeca su se tamo igrala i jednostavno je drvena greda popustila i urušila se cijela konstrukcija ljuljačke i mojoj kćeri pala na glavu. Moja je žena odmah zvala hitnu pomoć i oni su odbili doći. Ne znam nisu li mogli ili nisu htjeli. Rekli su nek ju doveze susjed – rekao nam je Šojat koji, kako kaže, nema objašnjenja za to.

Djevojčicu su taksijem prevezli do Hitne pomoći u Samoboru, gdje ova priča ima svoj nastavak.

– Kad smo stigli tamo, uputili su nas liječniku opće prakse. Doktor tamo je napravio prijavu policiji protiv Hitne pomoći jer nisu htjeli doći. Tamo smo čekali još neko vrijeme dok nismo krenuli u Zagreb u Klaićevu bolnicu. Još su usput stali 20-ak minuta i tek smo onda išli dalje. Tamo je nitko nije pregledao – objašnjava Šojat. Kako je procijenio, od mjesta nesreće do Klaićeve bolnice inače bi trebalo 25 minuta, ali njima je jučer trebalo sat i pol.

bolovi u trbuhu Što je to pojela? Djevojčica s kroničnim zatvorom završila u bolnici, liječnici joj pronašli neobične loptice

– Tek ju je doktor u Klaićevoj pregledao i rekli su da će je zadržati preko noći zbog mogućeg potresa mozga. Trenutačno je na promatranju. Sva sreća što nije ništa ozbiljnije. U Klaićevoj su rekli da je zbog veličine grede i toga što joj je pala na glavu jednostavno moraju zadržati – rekao nam je sinoć otac.

Danas nam je rekao kako će njegova kći još danas biti na promatranju te da će najvjerojatnije sutra ići van.

– Nekih težih posljedica osim potresa mozga, dezorijentacije i čvoruge neće imati – rekao je Šojat.

Šojat kaže da svu potrebnu opremu sigurno imaju i u Samoboru, ali ne zna zašto ju odmah nije pregledao liječnik u Domu zdravlja koji je podnio prijavu protiv Hitne pomoći.

– Morao sam moliti tamo da joj daju bar čašu vode. Mogli su joj bar osnovnu dijagnostiku dati pa poslati dalje, a oni nisu napravili ništa – rekao nam je Šojat.

Vatrogasci HITNI KORIDOR Vatrogasci objavili snimku s A1 i vozačima poslali važnu poruku!

Za komentar smo se obratili Domu zdravlja u Samoboru, no ondje su nas uputili na Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik tvrdi pak kako nije bila riječ o pozivu na intervenciju, već o savjetovanju.

Tvrdi da postoji snimka poziva od 17.03 sati koja to potvrđuje. Poziv je bio iz stana, a ne s lokacije, kaže Gajnik.

– Pozivatelj je rekao da je djetetu pala ljuljačka na glavu, da ima ogrebotine i da nije izgubila svijest, te da će doći do hitne službe – rekao je Gajnik.

Šojat to pak demantira i tvrdi da je njegova supruga zvala da dođe hitna pomoć, no da su joj rekli da ne može doći te sugerirali, tvrdi, da sama prošeta. Nakon što je rekla kako ne smije hodati, predložili su joj da je dovezu susjedi, kaže Gordan Šojat.

Srećom, ovaj slučaj nije završio tragično kao onaj lanjski, u kojemu je mladi Matteo Ružić preminuo na cesti u Zaprešiću zbog fatalnog napada astme. Hitni tim s liječnikom u Zaprešiću tada nije bio dostupan jer su bili na drugoj intervenciji. U pomoć je tako prvo stigao tim sanitetskog prijevoza bez liječnika, a potom iz Jastrebarskog i tim s liječnikom, a u isto to vrijeme u Jastrebarskom preminula je još jedna osoba. U Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije rekli su tada da je sve bilo obavljeno u skladu s propisima po kojima raspolažu premalim brojem timova hitne pomoći. 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • cenzura:

    Netko laže ili ovi iz hitne ili otac (koji nije bio ni blizu događaja) no postoji snimka poziva. "Novinar" bi trebao prije ovakvog članka saslušati i jednu i drugu stranu (preslušati snimku poziva) pa tek onda pisati vijest. No uzalud ... prikaži još! se nadam profesionalnom novinarstvu, važni su samo klikovi, senzacionalizam.................

  • Deleted user:

    Ako postoji snimka pustite snimku pa se lako utvrdi koja strana laže.

  • than:

    Da se to njih dvoje sa te 5te slike nije ljuljalo na njoj u isto vrijeme ?!?!? Ta na slici je malo prevelika za tu ljuljačku i teško da bi joj ta greda mogla išta napraviti, osim čvoruge.