Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožen okoliš

Kaznena prijava protiv direktora čije je skladište otpada izgorjelo 2022.

Požar koji je jučer buknuo u poslovnoj zoni Novo Pračno još uvijek nije u potpunosti ugašen
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
23.05.2024.
u 15:00

Sisačka policija objavila kako je istragom utvrđeno da su dvojica osumnjičenih zajedno sačinili lažni prikaz odvoza količina otpada

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 27 i 44 godine zbog počinjenih kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom i krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Kako je objavila policija, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 44-godišnjak u razdoblju od studenog 2020. godine do srpnja 2022. godine na području Siska kao vlasnik i odgovorna osoba u pravnoj osobi, protivno odredbama zaprimao i skladištio količine otpada koje su višestruko prelazile dozvoljene količine sukladno izdanim dozvolama nadležnih tijela čime je počinio nedozvoljeni promet otpadom.

Kako neslužbeno doznajemo riječ je o Krešimiru Jurčecu (44), direktoru tvrtke Royal Media čije se veliko skladište puno otpada u sisačkom prigradskom naselju Novo Praćno zapalilo krajem lipnja 2022. te potpuno izgorjelo u požaru koji je trajao više od 20 dana. Upravo je nakon požara policija i započela istragu vezano uz poslovanje same tvrtke.

Policija je objavila kako je istragom utvrđeno da su osumnjičeni zajedno sačinili lažni prikaz odvoza količina otpada, navodeći kako su otpad zaprimile pravne osobe koje imaju dozvole za gospodarenje otpadom, koje to nisu učinile sukladno lažno navedenim datumima i količinama, te navodeći nepostojeće registarske oznake vozila koja su prevozila otpad. Takvu je dokumentaciju 44-godišnjak uporabio u pravnom prometu, dovodeći u zabludu djelatnike nadležnih tijela, koji su ukinuli zabrane zaprimanja novog otpada.

Time su, navodi policija, kao službene i odgovorne osobe u službenu ili poslovnu dokumentaciju unijeli neistinite podatke, te ju ovjerili elektroničkim potpisom u namjeri da je prikažu kao vjerodostojnom i uporabili je u daljnjem poslovanju. Policija će protiv osumnjičenih proslijediti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog navedenih kaznenih djela.

Naime, nekoliko mjeseci prije požara tvrtka je dobila zabranu zaprimanja novog otpada, obzirom na to da je inspekcija, temeljem prijave službenika Grada Siska, utvrdila da je u skladištu odložena veća količina otpada nego im je odobreno po dozvoli, no, nakon nekog vremena ta je zabrana ukinuta. Policija sada smatra da je inspekcija ukinula tu zabranu temeljem lažirane dokumentacije koju je direktor tvrtke inspekciji dao na uvid.

Tvrtka Royal Media je, prema pisanju medija, i na svojoj ranijoj lokaciji u Vrbovcu Samoborskom izgubila bila dozvolu za odlaganje otpada, zbog prevelike količine odloženog otpada. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije