Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kazne za napuštanje životinja penju se i do 30.000 kuna

Zakon propisuje i svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje
27. listopada 2017. u 11:24 8 komentara 756 prikaza
Psi u kavezu
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Novi Zakon o zaštiti životinja jučer je stupio na snagu. Novi Zakon donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, odgovorne osobe, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi.

Okrugli stol Okrugli stol Sve životinje u skloništima imat će jednaku šansu za udomljavanje

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna. Nakon donošenja zabrane držanja stalno vezanih pasa u Zagrebu i Osijeku, sada će i u cijeloj Hrvatskoj naglasak biti stavljen na odgovornost građana da osiguraju prikladne uvjete za pse i omoguće im slobodno kretanje.

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje. Slična odredba vrijedi još od 2007. godine, no s novim Zakonom stupa na snagu odmah i prekršajna odredba, pa će odgovorna osoba jedinice lokalne samouprave ili područne (regionalne) samouprave koja ne postupa po Zakonu platiti novčanu kaznu od 15 do 30 tisuća kuna.

Prema novom Zakonu, sve županije moraju imati sklonište, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. Ta obaveza odnosi se na tri županije u kojima se dosad nije osnovalo sklonište, kao i na one u kojima sklonište nema minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje.

Prijatelji životinja Zadovoljni Tolušićem 'Prijatelji životinja' izrazili podršku Zakonu o zaštiti životinja Psi i uvjeti držanja zaštita životinja Komunalni redari ne znaju svoje ovlasti, kako ih onda provode dd TKO JE U PRAVU? Škrlec: I po novom zakonu usmrćuju se životinje! Tolušić: Po kojem to, kad novoga još nema?
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Avatar navijač
    navijač:

    Svaka čast napokon smo dobili zakon , ali sumljam da će se i provoditi , s obzirom na naše pravosuđe a i kome se mogu prijaviti oni koji krše taj zakon? U policiji treba osnovati odjel za zaštitu životinja, kao ... prikaži još! što imamo za narkotike, maloljetnike i slično.

  • zlatan456:

    Budući da životinje postaju jedina bića u Hrvatskoj koja su stvarno zaštićena, možda bi njima trebalo prepustiti vođenje države. Možda bi Hrvatska napokon procvjetala.