Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita životinja

Komunalni redari ne znaju svoje ovlasti, kako ih onda provode

Psi i uvjeti držanja
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
05.02.2017.
u 00:05

Iako su već tri godine zaduženi za nadzor uvjeta u kojima žive kućni ljubimci, u komunalnom redarstvu u Zagrebu kažu da ne mogu ništa bez novog Zakona o zaštiti životinja

Iako je gradonačelnik Milan Bandić još početkom listopada 2016., na obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja na Bundeku, najavio da će Zagreb imati policiju za životinje, a ubrzo je obznanjeno kako će to zapravo biti odsjek za životinje u sklopu komunalnog redarstva i da će početi raditi 1. siječnja, odsjek još uvijek postoji samo na papiru.

Ima i sjedište

Postoji i na službenim stranicama Grada, na kojima piše da je sjedište Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama u Petrovoj 116. Nazovete li objavljeni broj, a nazvali smo ga jer smo pokušali pomoći čitatelju koji je želio prijaviti da se susjed ne brine o psima, dobit ćete odgovor da odsjek još ne radi. Doznali smo ujedno i da gradski sustav nadzora uvjeta u kojima se drže kućni ljubimci, po svemu sudeći, ne postoji.

Da je tako uvjerio nas je muški glas s druge strane telefona. Ne znamo mu ime, nije se predstavio, samo je rekao da zove iz Komunalnog redarstva. Nakon informacije da odjel ne radi jer se čeka novi Zakon o zaštiti životinja, pokušao nam je objasniti kako komunalni redari nemaju potrebne ovlasti da bi provodili nadzor ako je životinja na privatnom posjedu.

Nema odgovora

Nismo ga uspjeli uvjeriti da je još 2013. izmjenama zakona propisano da su upravo komunalni redari zaduženi za, citiram čl. 23, "nadzor uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca, načina kontrole njihova razmnožavanja, uvjeta i načina i držanja vezanih pasa te načina postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama". Obećali su nam pismeni odgovor o svemu, no nije stigao ni nakon tjedan dana. Možda se još nisu usuglasili kako objasniti da već dulje od tri godine ne znaju što je njihov posao, a ako to ne znaju onda ga vjerojatno ni ne obavljaju.

Jesu li čuli da se u dvorište može uz dopuštenje vlasnika? Kao što su to 11 godina radili volonteri SUZA-e i na taj način spasili stotine zanemarenih kućnih ljubimaca. Ako je potrebno, mogu pozvati i policiju. Pa upravo u suradnji s policijom naplaćuju kazne za šetnju pasa bez povodnika na javnoj površini. S obzirom da se opravdavaju da ne mogu na privatni posjed, a kako onda kontroliraju najnoviju gradsku odluku da psi ne smiju stalno biti vezani na lancu? Ili je i to još jedna ‘papirnata odluka’.

Komentara 13

LU
lukathereem
17:19 05.02.2017.

Treba sve te isfrustrirane likove sa psima koji nisu na uzici kaznjavati..

Avatar plejer_as
plejer_as
11:04 05.02.2017.

ako je pas cijeli dan sam u stanu, laje s balkona na prolaznike, zapišava sve ispod,.. tko je odgovoran da rješi situaciju?

SI
simona174
06:11 05.02.2017.

Sada je procedura.. Sinter čeka s mrežom.. Pas bježi.. On ga lovi.. U sinteraj.. 60 dana hrane u smještaja.. Grizu ga drugi psi.. Grozni uvjeti.. Vlasnici VHS a manipuliraju lovom Grada.. Psi za Njemačku.. Sudbina životinje.. Nepoznata.. Ali nije.. Udomljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije