Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katastrofa na Zrmanji: Uz tisuće litara kancerogenog ulja pronađene i radioaktivne konzerve

Isti je izvor nedavno za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je mazut u podzemlju Zrmanje 'završio zahvaljujući kradljivcima starog željeza, koji su presjekli čelične cijevi između dvaju spremnika za mazut, što je osobno otkrio 16. travnja 2004. godine'.
31. prosinca 2019. u 17:26 15 komentara 3635 prikaza
Rijeka Zrmanja
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Svakim danom otkriva se novi tragični detalj o ekološkoj katastrofi na rijeci Zrmanji. Iako su se u početku pojavile informacije da je rijeku zagadilo 250 tisuća litara mazuta, najvjerojatnije iz nekadašnjih spremnika mazuta propale tvornice Glinice, čini se kako su stvarne brojke daleko gore. 

Rijeku Zrmanju zagadio mazut POTREBNO RJEŠENJE Ekološka katastrofa prijeti Zrmanji: 'Stradava flora i fauna'

Slobodna Dalmacija prenosi da se u rijeku slilo '44 milijuna litara opasnog lužnatog materijala, oko 5000 litara visoko kancerogenog PCB ulja iz transformatora te stotinjak nestalih radioaktivnih doza tzv. mjerača protoka u konzervama od pet kilograma, koji su seljaci u obližnjim Jasenicama kasnije koristili kao utege za sijeno'.

Isti je izvor nedavno za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je mazut u podzemlju Zrmanje 'završio zahvaljujući kradljivcima starog željeza, koji su presjekli čelične cijevi između dvaju spremnika za mazut, što je osobno otkrio 16. travnja 2004. godine'.

- Netko je ukrao tri tone bakra vrijednog tri milijuna eura, a da bi izvukao bakar, iz tih je transformatora trebalo ukloniti ulje. Riječ je o najopasnijem mogućem otrovu, stručno ga zovu PCB, i visoko je kancerogen. Što mislite, da su ulje propisno izvadili i zbrinuli na propisan način? Naravno da nisu! - objašnjava za Slobodnu Dalmaciju inženjer kemijske tehnologije i bivši zaposlenik propale tvornice.

Advent u Zagrebu GASTRO ČUDA Piće za najhrabrije: Gdje možete popiti koktele rashlađene na -79°C?

- Nitko od tih današnjih dušobrižnika ne želi objasniti kako je nestalo stotinjak radioaktivnih doza mjerača protoka. Oni su se čuvali u tzv. betonskim kioscima unutar tvornice i bili su spakirani u konzerve od po pet kilograma. Korišteni su u proizvodnji glinice, mjerili su brzinu protoka uz pomoć radioaktivnih čestica, izotopa urana. Doza zračenja nije bila opasna za zdravlje. Koliko mi je poznato, nitko od ljudi koji su radili s njima nije imao štetnih posljedica za zdravlje. Ali oni su imali svoju vrijednost i cijenu. Kad sam primijetio da su nestali prijavio sam sve policiji, a istraga je završena 2000. godine. Otkriveno je da je većina tih radioaktivnih konzervi završila u Jasenicama, u istom dakle mjestu odakle se danas javljaju neki 'zabrinuti građani' - zaključuje izvor.
 

Rijeka Zrmanja
1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • prajdali100:

    Ovo je katastrofa. Netko mora na robiju !!!!!! U Japanu bi ga pogubili vješanjem.

  • zvonimir13:

    Ovaj članak treba vrištati sa naslovnice svaki dan dok se ne kazne odgovorni i sanira zagađeni prostor!

  • juma:

    Bas se pitam tko bi to mogao krasti staro zeljezo?