Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspjeh

'Katastrofa': Maturanti ostvarili dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
10.07.2019.
u 23:02

– Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i u hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira – kažu upućeni.

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku, objavio je večeras Jutarnji list

To je porast od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među učenicima strukovnih škola 71 posto. Bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

– Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira – kažu upućeni.

Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

– Vrlo je indikativno da postoje vrlo velike razlike između ocjena na državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine. To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju, što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život. S druge strane, jasno je da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati matematike i hrvatskog jezika. Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi – izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

Pogledajte i video norijade na Bundeku:

Komentara 68

VE
večernjamaglica
00:25 11.07.2019.

A da učenici malo više griju stolice,a manje vise po kafićima I kompjuterskim igricama???

NL
NLF
08:03 11.07.2019.

Vesele se u Njemačkoj...Biti će pomoćnih bauštelaca...majstore već dugo ne školujemo jer roditelji misle kak su njihova djeca jako pametna, i kak se navodno znaju služiti pametnim mobitelima, a realno pola njih ne zna ni mail proslijediti ili prilog prikopčati...

JM
Jakov_Munjiz
00:19 11.07.2019.

"Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među učenicima strukovnih škola 71 posto." Mogu si zamisliti kolika bi bila prolaznost da je prag prolaznosti bio 50% a ne 25%. Zabijamo glavu u pijesak umjesto da se bavimo veoma ozbiljnim problemom. Ovo će nas skupo koštati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije