Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Katastrofa': Maturanti ostvarili dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature

– Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i u hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira – kažu upućeni.
10. srpnja 2019. u 23:02 72 komentara 13685 prikaza
Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku, objavio je večeras Jutarnji list

diploma Nastavlja se niz Otkrivena još jedna lažna diploma. Žena radila u dvije osnovne škole

To je porast od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među učenicima strukovnih škola 71 posto. Bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

– Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira – kažu upućeni.

Hvar Istražili smo Zvali smo oglase za sobaricu: 'Osam sati rada? Slobodan dan? E, niste vi za taj posao'

Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

– Vrlo je indikativno da postoje vrlo velike razlike između ocjena na državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine. To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju, što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život. S druge strane, jasno je da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati matematike i hrvatskog jezika. Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi – izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

Pogledajte i video norijade na Bundeku:

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • NLF:

    Vesele se u Njemačkoj...Biti će pomoćnih bauštelaca...majstore već dugo ne školujemo jer roditelji misle kak su njihova djeca jako pametna, i kak se navodno znaju služiti pametnim mobitelima, a realno pola njih ne zna ni mail proslijediti ili prilog prikopčati...

  • večernjamaglica:

    A da učenici malo više griju stolice,a manje vise po kafićima I kompjuterskim igricama???

  • Jakov_Munjiz:

    "Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među učenicima strukovnih ... prikaži još! škola 71 posto." Mogu si zamisliti kolika bi bila prolaznost da je prag prolaznosti bio 50% a ne 25%. Zabijamo glavu u pijesak umjesto da se bavimo veoma ozbiljnim problemom. Ovo će nas skupo koštati.