Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Katalonci upozoravaju: Europski parlament bit će nelegitiman ako tamo ne bude naših zastupnika

Pozvali su Europsku uniju da počne poštivati temeljna prava građana
05. lipnja 2019. u 13:47 4 komentara 337 prikaza
Alfred Bosch
Foto: Gtres/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Katalonije upozorava europske političke dužnosnike da "ne smiju držati oči zatvorene pred sudbinom Katalonije i represijom Španjolske".

Španjolska Crveni Pireneji Lijeve stranke uspijevaju na jugozapadu EU

Trojica katalonskih političkih dužnosnika izabrani su glasovima birača u Europski parlament. Oriol Junqueras, politički zatvorenik u Madridu te Carles Puidgemont i Toni Comin koji su u egzilu u Belgiji trebali bi biti u novom sazivu Europskog parlamenta koji sa zasjedanjem počinje 2. srpnja.

Iz ministarstva upozoravaju da je španjolski parlament samo nekoliko dana prije izbora za Europski parlament suspendirao čelnika Katalonske republikanske stranke (ERC) Oriola Junquerasa pa se time postavlja pitanje hoće li kao izabrani član Europskog parlamenta moći preuzeti svoju akreditaciju ili će mu se uskratiti njegova politička i demokratska prava.

Također, prošli tjedan je Puidgemontu i Cominu zabranjen ulazak u Europski parlament zbog toga što nisu bili registrirani kao članovi Europskog parlamenta, dok su ostalim članovima Europskog parlamenta dodijeljenje privremene akreditacije

Federica Mogherini O zapadnom Balkanu Europska komisija nije ni spomenula hrvatske zahtjeve Srbiji i BiH

Osim toga, EP je odlučio povući sve privremene akreditacije ustupljene zastupnicima u EP-u kako bi se izbjegli problemi sa Španjolskom.

Pozivaju se i na francuskog zastupnika u EP-u José Bovéa koji je tijekom posjeta Barceloni istaknuo:

- Ako na dan kada započne zasjedanje novog saziva Europskog parlamenta Oriol Junqueras ne bude uz mene kao zastupnik u Europskom parlamentu, slobodno mogu reći da takav Europski parlament nije legitiman - rekao je Bové.

Predsjednica primila španjolskog ministra vanjskih poslova Borrella Sastanak s državnim vrhom Prvi španjolski šef diplomacije u posjetu Hrvatskoj u posljednjih 14 godina

A ministarstvo nastavlja i naglašava da se takvim činom uskraćuju i negiraju njihova politička prava.

Europski slobodni savez kojem Katalonska republikanska stranka pripada čak je Europskoj komisiji predložila Junquerasa kao svog Spitzenkandidata čime su željeli skrenuti pozornost na represiju koju provodi Španjolska.

Ministarstvo također govori da će katalonske stranke u EP-u aktivno raditi na transformiranju EU te naglašavaju da za razliku od pristaša Brexita oni osjećaju pripadnost Europi.

I za kraj su poručili da je Katalonija oduvijek doprinosila razvoju zajedničke Europe, a njezini zastupnici nesebično su davali prijedloge europskim debatama, inovacijama i projektima. Pozvali su EU da počne poštovati temeljna prava građana i otvori se za dijalog.
 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • Diplomat2:

    Ako smo dozvolili odvajanja Hrvatske, Slovacke, Slovenije, Estonije i ostalih od bivsih diktatorskih drzava i ulazak u zajednicku Europu, zasto bi Kataloncima zabranili njihovu iskrenu i veliku zelju. To bi bila povreda demokracije

  • didajoza:

    Španjolci se ne mogu odreći Frankove diktature zato negiraju prava Katalonaca !

  • marsovac:

    na kraju moze svaka ulica imati svoju drzavu,....ha, ha, ha,.............