Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Surova stvarnost

Karlovac će ‘izumrijeti’ do kraja ovoga stoljeća!

ljudi01
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
09.04.2013.
u 11:47

Unazad 20 godina, broj stanovnika smanjen je za čak 17.000; pa ukoliko tako nastavimo, grad će nestati do kraja ovog stoljeća

Karlovac će nestati i to do kraja stoljeća! – procjena je stručnjaka za statistiku i kandidata za Gradsko vijeće na listi Naprijed Karlovac koalicije Dražena Cukine, koje je ponudio javnosti.

 Mala je utjeha što “tek” u 22. stoljeću neće biti Karlovčana, ako se nastave ovakvi demografski trendovi.

 Samo 31 posto bez prihoda

 Rezultati popisa stanovništva kažu da je Karlovac 1948. imao 45.000 stanovnika, a 1991. preko 73.000. U međuvremenu smo ostali bez više od 14.000 stanovnika, što je posljedica rata. Danas u Karlovcu živi 56.000 ljudi. Ukoliko gledamo rezultate iz 2011. godine po dobnim skupinama, tada dolazimo do podataka da je prosječna starost stanovništva 43,8 godina, dvije godine više no prije dvije godine. Prije 32 godine prosječna starost je iznosila 34,2 godine.

 Čak 31 posto stanovnika, po podacima Državnog zavoda za statistiku, ne ostvaruje prihod.

 – Trendovi su negativni. Stanovništvo će sve više stariti, kao posljedica sve dužeg života,a broj novorođenih neće rasti, sugerira današnja statistika. Dobra je vijest, da se to može mijenjati – napominje Cukina.

 Nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Petračić smatra ovu demografsku sliku – katastrofalnom.

 Za to krivi klijentelizam, zbog kojeg “u Karlovcu caruje politička podobnost”.

 – Kvaliteta vlasti se može mjeriti povećanjem, odnosno smanjenjem broja stanovnika. Vlast je sama sebi svrha, njezin jedini cilj je ostanak na vlasti i radi sve da ne bira najbolje, nego najpodobnije. Ne traži kvalitetu i odgovornost, nego ulizice i poslušne – kritizira Petračić.

 Otvorena sredina

 Smatra da je potrebno, kako bi se trendovi promijenili, da sredina bude otvorena, da se u njoj svi osjećaju dobrodošlima, te da vide da barem donekle temeljem svojih sposobnosti mogu zauzeti svoje mjesto. Dodaje da je potrebno nastaviti s izgradnjom vrtića i škola i privući stručni kadar u Karlovac.

 – Dobrom, brzom i stalnom vezom sa Zagrebom mladi bi ipak ostali vezani za Karlovac, a i dalje bi se moglo uživati u svim kulturnim kvalitetama Zagreba. Poticaj za život je i ekološki čist i ugodan grad, oplemenjen parkovima, kupalištima, biciklističkim stazama i ostalom infrastrukturom – kaže Petračić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije