Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u tajnosti

Karizmatični franjevac u Vatikanu svjedočio o ukazanjima Gospe

\'pok bih....Siroki Brijeg....fra.Jozo Zovko....FOTO: Zoran Grizelj 2007....medjugorje\'
Zoran Grizelj/PIXSELL
09.10.2011.
u 12:00

Ni kolege franjevci nisu znali da će fra Zovko, koji je uz još dvojicu franjevaca prvi svjedočio navodnim ukazanjima, o međugorskom fenomenu govoriti pred povjerenstvom u Vatikanu

Posve neočekivano najpoznatiji hercegovački franjevac fra Jozo Zovko, koji je posljednje tri godine proveo izvan Hercegovine, po nalogu vrha Katoličke crkve svjedočio je pred posebnim međunarodnim povjerenstvom o međugorskome fenomenu. Prema izvorima bliskim međunarodnome sedamnaesteročlanom povjerenstvu koje je utemeljila Sveta Stolica, fra Jozo je u Vatikanu bio u srijedu i četvrtak.

Govorio o prvim danima

Svjedočenje fra Joze pred povjerenstvom čiji se rad odvija u tajnosti veliki je šok čak i za bolje poznavatelje povjerenstva, budući da je upravo zbog odbijanja poslušnosti mjesnoj Crkvi taj svećenik odlukom vrha Crkve bio najprije iz Širokog Brijega premješten na otok Badiju, a zatim je upućen u Austriju. Fra Jozu su i zbog njegova gorljiva branjenja tvrdnji o ukazanjima Gospe komunističke vlasti progonile te je zbog toga robijao u Foči. 
Ne znaju se pojedinosti svjedočenja u Vatikanu, osim općih naznaka koje je imao i prvim danima iskustava o Gospinim ukazanjima.

Fra Jozo je bio jedan od prvih svećenika svjedoka, uz fra Tomislava Vlašića i fra Janka Bubala, tvrdnji tada šestero djece da im se na Podbrdu ukazala Gospa. Neposredno prije fra Joze, povjerenstvu koje vodi talijanski kardinal Camillo Ruini, na trećoj sjednici o svojim 30-godišnjim iskustvima ukazivanja Kraljice mira govorila je Ivanka Ivanković-Elez. Još prije toga na drugome zasjedanju vatikanskog povjerenstva koje će svoje rezultate objaviti na kraju rada, o svome gledanju na fenomen Međugorja govorili su mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić koji se u svim dosadašnjim istupima oštro protivio autentičnosti ukazanja ponavljajući da se radi o obmani.

Raste broj vjernika

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar je pak u istupima imao obrnut pristup ističući kako je toj provinciji najvažnije utvrđivanje istine o fenomenu ne tvrdeći da se Gospa ukazuje, ali niti da se ne ukazuje. Pri tome je isticao kako je važno pružiti pastoralnu skrb vjernicima čiji se broj višestruko povećao otkako je Sveta Stolica lani objavila da je započela istraživanje toga fenomena. Uz saslušanja svjedoka, povjerenstvo nastavlja pratiti i sve što se zbiva vezano uz Međugorje te procjenjuje posljedice.

Komentara 56

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
14:57 10.10.2011.

LAŽE ko Sanader

Avatar wratnik
wratnik
13:20 09.10.2011.

Blago nama dok imamo takovih vjernika

AK
akoz
12:47 09.10.2011.

Što pričaš ti metla!!?? Prvo se malo informiraj. I on je jedan od vidjelica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije