Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Želi stabilnost

Kardinal Puljić kaže da je Dayton nepravedan

vinko puljić
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
14.11.2016.
u 09:40

"Kreatori (Daytonskog) sporazuma moraju shvatiti da stvari treba drugačije postaviti, da se nepravda ispravi. Ne može se mir graditi, a ozakoniti etničko čišćenje i to smatrati normalnim", kazao je vrhbosanski nadbiskup

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je da se mir u BiH ne može graditi na temelju ozakonjenja etničkog čišćenja u ratu i da se takve nepravde moraju ispraviti jer u protivnom nema trajne stabilnosti, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

U intervjuu listu Puljić je ocijenio kako je na tom tragu i zalaganje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za izmjene Daytonskog sporazuma.

– Kreatori (Daytonskog) sporazuma moraju shvatiti da stvari treba drukčije postaviti, da se nepravda ispravi. Ne može se mir graditi, a ozakoniti etničko čišćenje i to smatrati normalnim – kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da s pravednim mirom stanje u BiH sigurno ne bi bilo ovako loše kako je danas.

Puljić smatra da svaka buduća promjena ustroja BiH mora obuhvatiti cjelokupni teritorij, jer država mora "podjednako štititi prava svakog čovjeka i svaki identitet koji je njezin sastavni dio". On je ponovno oštro osudio uhićenje deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih zbog ratnih zločina na području Posavine.

Kazao je kako je taj čin bio neprikladan i zbog vremena u kojemu je uslijedio uoči blagdana Svih svetih, ali i odmah nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH.

– Uhićeni su ljudi koji su se branili, a već dvadeset godina uglavnom ništa nije pokrenuo protiv onih koji su te krajeve uništili, gotovo cijelu Bosansku Posavinu  i protjerali tolike ljude, spalili kuće i crkve porušili te u nekim mjestima napravili i masakr nad civilima. Tko je za to odgovoran? – upitao je kardinal Puljić.

>> Kardinal Puljić: Ne može se graditi pomirenje i povjerenje bez istine

Komentara 8

IC
Icek53
11:17 14.11.2016.

Odgovorni su oni koji su napravili rat na teritoriju bivse Jugoslavije,a ne dejtonski sporazum koji je napravijo kakvi takvi mir.

ME
Meter
19:06 14.11.2016.

Sva vlast kardinalima i biskupima - neka oni preurede svijet (jasno, bez Pape)

CI
cinbenik
13:29 14.11.2016.

Nikada vise Hrvata nece zivjeti u BiH i okolinu,kao sto je zivjelo u pred HDaze vrijeme,a proizvodnjom i ustolicenjem HDZea pocinje unistenje svega Hrvatskog.Kardinali samo konstatiraju stanje,a suodgovirni su za nestanak Hrvata iz Bosne,a posebno Posavine i nikada se nisu ocitovali i osudili totalitarnu vladavinu HDZea za cija se vremena sve to i dogodili,a crkva je nahzasluznija sto HDZe i dalje prestavlja Hrvate,pa i Hrvate BiH za cije se vladavine dogodilo povjesno stradanje Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije