Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poruka kardinala Vinka Puljića: 'Ako Boga uklonimo iz svoga života, onda je čovjek ugrožen'

U svojoj propovijedi kardinal Puljić upozorio je kako se u današnjem društvu, unatoč pokušajima čovjeka da živi u skladu s vjerom, donose zakoni 'koji uništavaju život', i koji su 'protiv čovječanstva'
15. kolovoza 2016. u 13:37 12 komentara 978 prikaza
aljmaš
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predvodeći svečano misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić poručio je kako je čovjek ugrožen, kada ljudi pogaze vrijednost života, kao Božjeg dara, te da, ako Boga uklonimo iz svoga života, onda je čovjek ugrožen u svome dostojanstvu, pravima i radosti života.

 U svojoj propovjedi kardinal Puljić upozorio je kako se u današnjem društvu, unatoč pokušajima čovjeka da živi u skladu s vjerom, donose zakoni "koji uništavaju život", i koji su "protiv čovječanstva", a da "život treba poštivati".

majka božja bistrička Procjena Ministarstva turizma Za blagdan Velike Gospe hrvatska bi svetišta mogla privući pola milijuna hodočasnika marija bistrica Velika Gospa Bozanić: Ovaj narod umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica Vinko Puljić Vrhbosanski nadbiskup Kardinal Vinko Puljić: Novac je postao novi idol i novi bog

'Gradi se od istine'

"Svi govorimo da smo za mir, a najviše se sredstava troši za naoružanje. Čovjek traži Boga, a danas mu nameću novoga Boga, a to je novac, koji je postao idol. Ako novac počne gospodariti, onda nema ni čovjeka. To je ta hipokrizija društva", upozorio je kardinal Puljić. "Kažemo da smo srušili bivši sustav, ali promijenile su se samo košulje, a ostao je mentalitet. Demokracija treba služiti općem dobru, ne stranci ili liderima, već da svima nama bude dobro", naglasio je dodavši kako se pomirenje ne može graditi tako da svoju sreću gradimo na tuđoj nesreći. "Gradi se od istine, tako da svaku stvar treba nazvati pravim imenom, a na tom temelju graditi pomirenje i praštanje", poručio je.

Kardinal Puljić je istaknuo i kako je život dar Božji, a Djevica Marija uzor svim našim majkama te putokaz za put prema Bogu i vječni život te da taj život treba početi na ovom svijetu, kao što ga je živjela Marija, prihvativši Božju riječ. Danas nam je to zavjet, da i mi pokušamo tako živjeti, jer ćemo tako izgrađivati pravednije društvo, u kojem ćemo se svi osjećati braćom i sestrama, poručio je kardinal Puljić.

 U Aljmašu će se danas održati i misa za stradalnike Domovinskog rata te pobožnost križnoga puta.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Čovjek u HR je ugrožen zbog: korumpiranog pravosuđa, glomazne uprave, loših političara koji su u politici zbog sebe...a ne zbog Boga.

 • Malenkost:

  Rekao je Kardinal i otisao na ljepu vecericu i vino. A njegovo stado se prepolovilo. Zasto?

 • Avatar dobry
  dobry:

  Obitelj je temelj jedne društvene zajednice. Bez duhovno ZDRAVE obitelji nema niti zdrave društvene nadgradnje (lokalne, regionalne, državne strukture). Užu obitelj čine individue, međusobno emocionalno povezane, otac, majka, djeca, u dosta slučajeva djedovi i bake, a širu obitelj čini rodbina ... prikaži još! (ujaci, stričevi, tetke...), a u proširenu obitelj uključujemo i prijatelje. Da bi smo, kao živa bića biološki opstali trebamo hranu, vodu i sklonište koje će nas štititi od prirodnih nepogoda , te ostavljanje potomstva kako bi se održao ljudski rod. Kako opstati kao ČOVJEK i nije neka velika nepoznanica, ali kako opstati kao ČOVJEK, u duhovnom smislu...e o tomu govori velečasni Puljić. Koji je smisao ljudskog života, ako svjesno ne želiš iza sebe ostaviti, tjelesno i duhovno, zdravo potomstvo. Crkvi zamjeram celibat (koje nije prirodno-Bogom dano stanje ljudskoga bića), te nadprosječan standard života svećenika, u odnosu na prosjek"stada" koje pretenduju predvoditi....