Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistka u Vatikanu

Kardinal Bertone od prosinca u mirovini, umjesto njega Mamberti?

Tercisio Bertone i papa
Reuters
25.06.2012.
u 16:00

Na Bertoneovo mjesto mogao bi doći francuski nadbiskup Dominique Mamberti, sadašnji tajnik za odnose s drugim državama

VATIKAN – Da će papa Benedikt XVI. prihvatiti molbu državnog tajnika kardinala Tarcisia Bertonea za odlazak u mirovinu, koju svi moraju predati s navršenih 75 godina, gotovo je sigurno, a čini se kako će to učiniti već u listopadu ove godine. Držalo se kako bi papa mogao umiroviti svoga dugogodišnjeg suradnika Bertonea, koji mu je bio tajnikom dok je kao kardinal Ratzinger bio pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, poslije 2. prosinca.

Tada Bertone, koji je kako je bilo najavljivano trebao biti „doživotnim“ državnim tajnikom Benediktu XVI., obilježava svoj 78. rođendan. No situacija u Vatikanu, posebno poslije curenja povjerljivih dokumenata u javnost, je takva da su potrebni hitni rezovi, hitne promjene kako bi se, kako je i službeno objavljeno, „vratilo povjerenje u rimsku kuriju“.

Dakle, tko bi mogao doći na mjesto Bertonea? Gotovo je sigurno kako na tom položaju više neće biti neki talijanski kardinal, te kako će ponovno biti netko iz diplomacije. Ako se te dvije pretpostavke ujedine, onda je glavnim kandidatom za položaj državnog tajnika francuski nadbiskup Dominique Mamberti, sadašnji tajnik za odnose s drugim državama, što je zapravo ministar vanjskih poslova Svete Stolice. Dakle, opet bi na položaj državnog tajnika trebao doći jedan diplomat, netko iz kurije, državnog tajništva, kao što je bio Bertoneov prethodnik kardinal Angelo Sodano.

Od kada je 2006. godine kardinal Tarcisio Bertone, znanstvenik kanonskog prava, imenovan državnim tajnikom, bio je smatran „stranim tijelom u državnom tajništvu“. Uvijek je položaj državnog tajnika pokrivao netko iz vatikanske diplomacije, iz državno-političkog aparata, a Bertone je dolazio iz drugih institucija. Bertoneu se, na primjer, spočitava inzistiranje na ukidanju izopćenja lefebvrovcima koji ne priznaju odluke Drugog vatikanskog koncila, a među kojima je i negacionist Richard Williamson. U ljeto 2009. u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu održan je sastanak s Benediktom XVI. na kojem su, uz ostale, bili talijanski kardinali Ruini, Bagnasco, Scola te austrijski Christoph Schönborn, koji su predlagali smjenjivanje Bertonea.

Papa je tada kratko odgovorio: „Taj čovjek ostaje na svome mjestu“. Kada je ove godine izbio slučaj Vatileaks, odnosno curenje u javnost povjerljivih dokumenata, Benedikt XVI. je koncem svibnja kazao kako ima puno povjerenje kako u Bertonea, tako u osobnog tajnika monsignora Georga Gänsweina, odnosno nije spominjao njihova imena već kazao kako ima „povjerenje u svoje najbliže suradnike“.

Podsjetimo i da, kada je u javnost izbio slučaj s Williamsonom koji je dan prije negoli je Papa pozvao u okrilje rimske crkve sve lefebvrovce u jednom razgovoru negirao postojanje holokausta, je takav potez bio protumačen nedovoljnom unutarnjom informiranošću. Benedikt XVI. je tada spočitnuo onima koji su ga trebali, a nisu, informirati o toj Williamsonovoj izjavi ili u krajnjem slučaju čekati s objavom o povlačenju izopćenja sljedbenicima konzervativnog biskupa Lefebvrea.

Vatikan je sada i glede službe informiranja donio novu odluku. Državno tajništvo je kao savjetnika za komuniciranje s javnošću imenovao američkog novinara Grega Burkea (52), dugogodišnjeg dopisnika iz Rima najprije za Time, a sada za tv-postaju Fox News. Greg Burke bi, dakle trebao biti savjetnikom šefu ureda za tisak ocu Federicu Lombardiju, koji je ujedno i glavnim urednikom vatikanske radio-tv postaje. I Burke je, kao što je bio Lombardijev prethodnik, Joaquín Navarro-Valls, član Opusa Dei. Dakle i u sustavu vatikanskog komuniciranja s javnošću se nešto mijenja, a samo prije par dana je Bertone spočitavao novinarima kako imitiraju Dan Browna, dakle izmišljaju, kada pišu o aferi Vatileaks.

Bruke je za Fox News također govorio o aferi curenja informacija iz Vatikana, o krtici (Talijani kao špijunsku životinju spominju gavrana, a ne krticu kao anglosaksonci) koja povjerljive dokumente daje novinarima. Čini se, kako bi sada Benedikt XVI. mogao prihvatiti zahtjeve nekih kardinala, koje je primio u subotu i s kojima će još razgovarati, za umirovljenje Bertonea. Navodno je kazao kako Bertone i zbog dobi u kojoj jest, ali i zbog zdravlja, više ne može obnašati dužnost državnog tajnika.

Benedikt XVI. u utorak odlazi u trosatni posjet žiteljima potresom stradalih mjesta u regiji Emiliji. Ključni dan za rimsku kuriju bi mogao biti 29. lipnja, odnosno blagdan svetih Petra i Pavla, kada se očekuje govor Benedikta XVI. Dakako, neće izravno najaviti smjene, već će možda potvrditi kako je potrebno povratiti povjerenje u rimsku kuriju, a to u vatikanskom diplomatskom rječniku znači promjena nečega dosadašnjega.

Komentara 4

CI
cidea
16:23 25.06.2012.

Ja reko Bertone dizajner automobila kad ono opet neki dofilpe

ŽJ
Željezni Jo
19:28 25.06.2012.

Vratite našu Dajlu!

TA
takač1
10:18 26.06.2012.

Vatikan holding ...., pravednost ..., vrlo me interesira kada će na neku veliku funkciju doči neki crnac, možda azijat ili eventualno južnoamerikanac. Ili i u Crkvi postoji KKK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije