Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što će poduzeti HDZ?

Karamarko spreman i otići

14.06.2016., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je izjavu za medije nakon sastanka Domoljubne koalicije u sredisnjici HDZ-a. Govorio je o preslagivanju Vlade i izvjescu Istraznog povjerenstva.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
18.06.2016.
u 12:00

“Bilo je jasno da imamo problem kad je Karamarko priznao da on ne može do 76 zastupnika pa je zato angažirao Zdravka Marića”

Tomislava Karamarka počeli su napuštati i vlastiti partneri. Igra je završila i više nema sumnje da idemo na nove izbore. I veliki preslagatelj parlamentarne većine – Milan Bandić nanjušio je da Karamarkov brod tone pa je njegov Klub potpisao za raspuštanje Sabora.

Bolje sam nego ponižen

Tomislav Karamarko sada mora dati ostavku u stranci ili ćemo ga rušiti, neslužbena je poruka više sugovornika iz HDZ-a. Iako u HDZ-u nisu imali odvažnosti spriječiti Karamarkov naum da sruši Vladu, premda su sumnjali da može sastaviti novu parlamentarnu većinu, sada će, izgleda, tražiti njegovu odgovornost zbog toga što je isprovocirao nove izbore. Izvori iz Karamarkova kruga neslužbeno kažu da navodno i on sam razmišlja o ostavci. Na tom je tragu Karamarko jučer i odgovorio na novinarsko pitanje hoće li se povući s mjesta šefa HDZ-a. Rekao je da se već dvaput znao povući s dužnosti, što potvrđuje da je to opcija o kojoj razmišlja. Realno gledajući, ne želi li biti ponižen i tjerati HDZ-ovce da ga nasilno smjenjuju, ostavka je jedino što mu preostaje. Osim toga, uoči prijevremenih izbora koji će, prema svemu sudeći, biti u rujnu, HDZ-u bi bilo najmanje traumatično da Karamarko sam odstupi. Samo je pitanje uz kolike će se borbe izabrati novi šef stranke, a izbori su na vratima. HDZ sada nema vremena, kažu naši sugovornici, i jedino treba voditi računa da stranka iz tih procesa prođe sa što manje štete. Birati novog predsjednika i imati nove izbore pred vratima, vrlo je nezgodna situacija. Zato je presudno, govore HDZ-ovci, da se novi šef HDZ-a izabere uz što manje sukoba. U HDZ-u najmanje mogućom drže opciju da Karamarko preživi do novih izbora, a da ga se onda “u miru” smjenjuje nakon parlamentarnih izbora.

– Ili će se sam maknuti ili ćemo ga u pet dana srušiti – rekao nam je izvor iz Predsjedništva HDZ-a. Svi su ministri, nastavio je, stajali uz Karamarka kada je najavljivao rušilački pohod na Vladu, time su izložili i svoj obraz. A sada Karamarko, dodao je, treba snositi odgovornost za svoju neuspjelu operaciju kojom je HDZ doveo do novih izbora. A možda i SDP-u omogućio povratak na vlast. Povratnik u vrh HDZ-a Darko Milinović očekuje da će HDZ u najkraćem mogućem roku sazvati sjednicu Predsjedništva i donijeti odlučne političke odluke koje će, rekao je, opet vratiti HDZ među favorite na izborima. Slaže se i da što prije treba na dnevni red Sabora staviti glasanje o zahtjevu za raspuštanje parlamenta kako bi se poštovala volja većine.

Šefu se teško suprotstaviti

Naši sugovornici kažu da HDZ na novim izborima nema što tražiti s Tomislavom Karamarkom, a ni sa Zdravkom Marićem.

– Nikakav Zdravko Marić ne može biti naš kandidat za premijera na izborima ako netko slučajno ima takvu ideju! – rekao je naš sugovornik. I na sjednici Predsjedništva, kada se odlučivalo da Marić bude kandidat za mandatara u mogućem preslagivanju vlasti, pojedini su članovi rekli da to nije dobra ideja. Bili su stava da samo šef stranke može biti mandatar, a ako Karamarko nije u stanju prikupiti 76 mandata, nego mu zato treba Marić, to onda znači da HDZ ima problem.

– Bilo mi je jasno otpočetka da priča s novom većinom ne može uspjeti. Nikakav Mesija, nikakav Marić, svaka mu čast na stručnosti, to nije mogao učiniti – rekao je naš drugi sugovornik iz vodstva HDZ-a. Smatra da HDZ bez Karamarka može konsolidirati svoje redove i na novim izborima ponuditi svoj program oporavka i probati iz svega izvući najbolje što može.

– U zemljama Europe jačaju treće opcije zbog slabosti desne opcije. To se dogodilo i u Hrvatskoj. HDZ mora vratiti svoju snagu – rekao je naš izvor. Pojedini izvori žale se da su na Predsjedništvu ostali usamljeni u svojim kritikama Karamarkove riskantne operacije. No poznato je da je Milijan Brkić prvi rekao da Karamarko mora otići iz Vlade i da je protiv opoziva premijera Oreškovića. Pridružili su mu se tada Ivana Maletić, Ivan Anušić te Milan Kovač... HDZ-ovci su bili svjesni da od nove većine ne može biti ništa, ali nisu imali hrabrosti masovnije se suprotstaviti šefu. Kasnije su se skrivali iza formalne odluke Predsjedništva i govorili da su na tijelima stranke rekli što su imali za reći, ali da se odluke moraju poštovati.

>> Tomislav Karamarko: Spreman sam na sve što je dobro za HDZ

Komentara 15

TO
Torcidas
12:24 18.06.2016.

Odstupit ce oni koji su mu pripremili ovaj linč.

CI
CIPS
12:24 18.06.2016.

HDZ ne smije dopustiti da se drug Zoka vrati na vlast!

RI
Rizlman
16:53 18.06.2016.

Ako već mora odstupiti, treba staviti nekog s istim ili čak jasnijim stajalištima o glavnom problemu, o temelju hrvatskog društva. Poželjno bi bilo i da je to netko tko zna govoriti i odgovoriti na napade koji će uslijediti, Predlažem Zlatka Hasanbegovića, on bi svakako bio dobro rješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije