Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bez smisla'

Karamarko: Istjerat ćemo tog King Konga

Tomislav Karamarko
Anto Magzan/PIXSELL
28.06.2013.
u 14:58

– Rekao bih da je to jedan nemušti pokušaj da se obrani i da se nekako izvuče, opravda za ovu situaciju u koju je uvukao Hrvatsku – kaže Karamarko

– Ma gospodin Milanović očito uopće ne razumije neke procese, ni kako funkcionira sustav, i te njegove prozivke su apsurd i doista bez smisla. Jako se dobro zna koji su zakonski okviri po kojima je radila SOA i Ministarstvo unutarnjih poslova i glede konkretnog slučaja, apsolutno smo sve odradili po zakonu, maksimalno surađujući s našim partnerima u Njemačkoj i s naručiteljima svih naših usluga, a to su DORH i kriminalistička policija MUP-a. Rekao bih da je to nemušti pokušaj da se obrani i da se nekako izvuče, opravda za ovu situaciju u koju je uvukao Hrvatsku – kaže Karamarko te dodaje kako je ključno pitanje u ovom problemu: Tko je pokušao opstruirati uhidbeni nalog?

– Nismo to mi koji smo vršili pregovore, završavali pregovore, zaključivali pregovore s EU, nego očito ova vlast iz samo njima znanih razloga. Pretpostavljamo da je u pitanju pokušaj zaštite i stavljanje točke na i, zaključivanja one teme koju sam ja kao ministar počeo, a to je pitanje komunističkih zločina koji su činjeni od 8. svibnja, dakle od prvog dana mira nakon Drugog svjetskog rata, pa do 1989. godine. Vi ste vidjeli na što sam tada naišao, na opstrukciju na svim stranama i da zapravo nismo mogli ništa provesti od svega onoga što smo htjeli. Svakako su me nazivali, ministrom koji kopa jame itd. No došli smo u EU koja je te probleme riješila i vrijeme je da se suočimo s istinom. To je ono na što smo stalno upozoravali. Ljudi, moramo raskinuti s time i moramo na pravi način verificirati ono što se događalo u 45 godina komunizma u Hrvatskoj, prema tome, moramo razgovarati i o odgovornosti Saveza komunista Hrvatske – tvrdi Karamarko te dodaje da su "ubojstva koja su vršena u inozemstvu politička, vršena su po nalogu Centralnog komiteta, odnosno nekakve komisije koja je postojala u Centralnom komitetu Sveza komunista Hrvatske i Jugoslavije."

– Prema tome, King Kong kojeg spominje Milanović jest, javit će se, istjerat ćemo tog King Konga pa ćemo vidjeti tko ima subjektivnu i zapovjednu odgovornost za ta ubojstva Hrvata u inozemstvu. Da oni žele zaštititi branitelje, to je obična floskula jer uhidbeni nalog govori o zločinima koji su počinjeni na tlu zemlje koja traži da se nekoga izruči. Domovinski rat je bio agresija na RH, nije se to događalo ni u Njemačkoj, ni u Nizozemskoj, ni Francuskoj ni Italiji. Ali nešto drugo se događalo u tim zemljama, događao se državni teror bivše komunističke države nad Hrvatima u inozemstvu. U tim se slučajevima primjenjuje uhidbeni nalog. Prema tome, ovo je jedan pokušaj da se zamagli istina i da se pokuša izvući, spasiti ono što se spasiti da – nastavio je predsjednik HDZ-a te objasnio kako HDZ-ovci nisu bili na glasovanju jer nisu mogli sudjelovati u farsi, u neeuropskom ponašanju, neciviliziranom ponašanju ove Vlade.

– U konačnici, pa premijer je spretno koristio neke termine: bizantizam, švedski model itd. Evo, ovo je jedan bizantinski pokušaj kako zavarati EU, ali to ne prolazi, to jednostavno ne prolazi. Doživjet će ono što su već u nekoliko slučajeva doživjeli – bili su  ukoreni i dobili šamar od EU, a riječ je i o Pelješkom mostu, ratifikaciji, zakonu o strateškom investiranju, zakonu o policiji koji su htjeli promijeniti mimo dogovora s EU... Prema tome, ova Vlada doživljava poraz za porazom, ali vidite, ono što mene sada najviše smeta jest činjenica da se vraćamo se u prošlost zahvaljujući njima. Vrlo često mogli ste čuti optužbe na naš račun da se mi vraćamo u prošlost s nekim temama, ali ne, oni se vraćaju u prošlost, mi samo moramo odgovoriti, obraniti jednu civilizacijsku tekovinu koju smo usvojili ulaskom u EU, a to je da prema zločinima svakog totalitarizma moramo imati odnos. Ova Vlada očito nije spremna na to – uvjeren je Karamarko koji za najave izmjena Ustava smatra da su samo manevar, ali i dodao kako je HDZ spreman razgovarati o njima.

 Na pitanje kako komentira nedolazak Angele Merkel, rekao je da ne bi razmišljao zašto ona ne dolazi, ali bi volio da njezin izostanak nije motiviran ovim zakonom.

– Ja bih to doista volio, ali nemojmo se opterećivati time, ona će uvijek biti naš dragi gost jer Njemačka i ona osobno veliki su prijatelji Hrvatske. Međutim, nešto drugo je bitno, nemojmo akcenat stavljati na to tko će doći, a tko neće. Neki hoće, neki neće, imat će neki svoj razlog, bitno je to da je hrvatska Vlada 15 dana prije ulaska u EU pokušala izigrati neka načela, jedan zakon, dakle, uhidbeni nalog na način koji je neprimjeren i koji je definitivno Hrvatsku osramotio – zaključio je.

>>Lex Perković izglasan! 78 glasova za i 6 protiv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije