Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK priznaje:

Karamarko imenovanjima minirao napredak policije

'23.12.2011.,  Zagreb - U Ministarstvu unutarnjih poslova izvrsena je primopredaja ministarstva izmedju dosadasnjeg ministra Tomislava Karamarka i novog ministra Ranka Ostojica Photo: Davor Visnjic/PI
'Davor Visnjic/PIXSELL'
05.10.2012.
u 08:25

Komisija blago kritizira Milanovićevu vladu zbog oklijevanja s imenovanjem Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Hrvatska je Vlada na odlasku u prosincu 2011. imenovala niz viših policijskih dužnosnika i tako minirala proces depolitizacije, zaključuje se u nacrtu izvješća o monitoringu Europske komisije koji je Večernji list dobio na uvid tjedan prije njegove službene objave. 

Zakon o policiji ostaje

Ostane li ta formulacija u izvješću do usvajanja i objave sljedeće srijede, to će biti prvi put da Europska komisija priznaje ono što su Milanovićeva vlada i ministar Ranko Ostojić pokušavali objasniti Bruxellesu od dolaska na vlast: da je Karamarko na odlasku iz MUP-a imenovao svoje kadrove. Ali Komisija u izvješću ne odstupa od svog poznatog stava da ne dopušta promjenu Zakona o policiji koja bi otklonila posljedice Karamarkovih imenovanja.

“Treba osigurati provedbu Zakona o policiji, posebno u depolitizaciji i povećanju profesionalnosti”, piše u nacrtu izvješća o monitoringu. Kako? “Završetkom usvajanja podzakonskih akata”.

Policija i tužiteljstvo dobili su pozitivnu ocjenu jer se nastavljaju “proaktivno” boriti protiv korupcije, “pogotovu u slučajevima na visokom nivou”. Ali, upozorava Komisija, treba se boriti protiv korupcije i na lokalnim razinama, pogotovu u javnoj nabavi. 

Ovo je najvažnije, tzv. sveobuhvatno izvješće o monitoringu i u velikoj mjeri, možda i više nego što su mnogi očekivali, pozitivno ocjenjuje napredak Hrvatske.

“Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora”, zaključuje se u nacrtu izvješća, ali Komisija u dokumentu na dvadeset stranica traži od Hrvatske da uloži dodatne napore u rješavanje deset ključnih pitanja. Među njima je, naravno, i brodogradnja: Komisija upozorava Hrvatsku da treba što prije potpisati ugovor o privatizaciji Brodosplita i donijeti odluke vezane uz brodogradilišta 3. maj i Brodotrogir.

Snažnije protiv korupcije

Treba primijeniti nove zakonske propise o ovrhama kako bi se brže provodile sudske odluke i smanjio broj sudskih predmeta. Komisija blago kritizira Milanovićevu vladu zbog oklijevanja s imenovanjem Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, u koje se tek sada imenuju članovi i koje, prema izvješću o monitoringu, mora početi raditi što prije. “Striktnije zakonodavstvo o sukobu interesa usvojeno je početkom 2011. godine, a novo Povjerenstvo još nije imenovano, što odgađa primjenu zakona”, piše u nacrtu izvješća. “Koncept političke odgovornosti i nulte tolerancije prema korupciji treba biti osnažen”, zaključuje Europska komisija. 

'Ozbiljno shvatite i završite posao. Inače će vas EK natjerati'

Komentara 15

CA
capronza
09:05 05.10.2012.

Milanoviceva Vlada prijavila Karamarka za imenovanja u Policiji, a zaboravili prijaviti sebe za imenovanja podobnih u cijeloj drzavi, kakvi jadnici.

OB
-obrisani-
09:10 05.10.2012.

Hrvatski Narod si je 1990 minirao napredak....izborom HDZ-a

2M
2much4me
09:00 05.10.2012.

fudbal... koliko godina vladavine?! Ajd još jednom zbroj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije