Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Žele nam nametnuti neke ideologije, no mi ćemo ih ukloniti'

HDZ-ov Odbor za kulturu održao je prvo savjetovanje u Krapinsko-zagorskoj županiji
12. svibnja 2014. u 19:10 77 komentara 6006 prikaza
 HDZ-ov okrugli stol ''Kultura u gospodarstvu''
Foto: Vecernji.hr
Pogledajte galeriju 1/15

Odbor za kulturu HDZ-a organizirao je savjetovanje i okrugli stol na temu povezanosti kulture i gospodarstva, tematski vezan za Muzej krapinskih neandertalaca, jedinstven u ovom dijelu Europe.

Prije toga HDZ-ovci su obišli krapinski Muzej te crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, gdje su uživali u zvucima orguljaške glazbe s kraja 18. stoljeća. S postavom muzeja upoznao ih je paleontolog Jakov Radovčić, koji je uz arhitekta Željka Kovačića autor novog Muzeja krapinskih neandertalaca. Na temu "kultura u gospodarstvu: od krapinskog neandertalca do europske budućnosti", razgovarali su u kleti Kozjak u Svetom Križu Začretju.

– Ova vlast o kulturi šuti zadnje dvije i pol godine – naglasila je Anja Šovagović, predsjednica HDZ-ova odbora za kulturu, na čiju je inicijativu takav skup i održan, a nazočio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Šovagović je istaknula kako je kultura postala teret i opterećenje te da su potrebna nova promišljanja i stvaranje uvjeta kako bi kultura umjesto materijalnog prerasla u duhovno.

– Hrvatska kao riznica, trebala bi postati pozornica kulture u Europskoj uniji te se prikazati Europi kao zemlja duha i kulture – navela je Šovagović.

Tomislav Karamarko naglasio je kako sama činjenica da je aktualna politika za kulturu izdvojila 0,49 posto proračuna dokaz da se kultura usporava.

Tomislav Karamarko Poruke Milanoviću Karamarko: Shvatite, ove Vlade više nema, ova Vlada je gotova! Zoran Milanović 'Glasajte za varalice' Milanović: U HDZ-u ima jako puno nepoštenih ljudi i varalica tomislav karamarko Smjena Linića Karamarko odgovorio Milanoviću: Najveće su varalice u ovoj vladi!

Kultura nam je bitna zbog hrvatskog identiteta, a gospodarstvo zbog života. Žele nam nametnuti neke ideologije, no mi ćemo ih ukloniti – rekao je Karamarko te pozvao kulturnjake da se što više uključe jer za stranku je sada – biti ili ne biti. Ova vlast već odavno je izgubila svoj identitet ili su se možda rodili bez njega – poručio je Karamarko.

O mogućnostima financiranja iz EU fondova govorila je Ivana Maletić, kandidatkinja stranke za EU parlament. Naglasila je kako inovativni projekti koji su već prisutni u novom Muzeju mogu dobiti novac iz Fonda iza regionalni razvoj. Da će se uskoro ostvariti i druga faza novog Muzeja, nada se i Jakov Radovčić jer broj od pola milijuna ljudi, koliko je u zadnje četiri godine došlo u Krapinu, zbog Muzeja opravdava dodatne sadržaje, odnosno uređenje zgrade starog muzeja i Prapovijesnog parka.

Savjetovanju su nazočili i prof. dr. sc. Jure Zovko, potpredsjednik Odbora za kulturu, Lovro Kuščević, predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, predsjednik Odbora za financije, prof. dr. sc. Marko Kolaković, predsjednik Odbora za gospodarstvo, prof. dr. sc. Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa. 

>> Karamarko: Inzistirat ćemo na prijevremenim izborima

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Oće nam nametnut na silu kulturu štovanja njihovog božanstva tita i pripadajučih im skojevskih udbaških apostola, nove vjere u hrvata, naravno sve stavit i o zakonit da ih slučajno danas sutra neko nebi pitao vrati meni moje ukradeno......

 • Avatar uussuu
  uussuu:

  @sidhara Da nas možda ne će učiti kulturi oni isti koji su do jučer zatvarali Gotovca, Budišu...?

 • nina03:

  Većina Hrvatske kulturne baštine je nastala pod utjecajem crkve, htjeli to neki priznati ili ne.