Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kapulica: Ivan Milas bio je narodni tribun

Milas je uvijek gorljivo zastupao stranačku stegu i disciplinu, ali tek nakon provedene stranačke rasprave, kazao je Kapulica.
02. kolovoza 2016. u 00:15 4 komentara 749 prikaza
Ivan Milas, Tonci Tadic
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U povodu pete godišnjice smrti nekadašnjeg HDZ-ova potpredsjednika Vlade, a kasnije i čuvara državnog pečata Ivana Milasa, prekjučer je u Domu kulture njegovih rodnih Zmijavaca održan okrugli stol “Ivan Milas – čovjek naroda”. Da je Milas uvijek isticao da mu je na srcu cijela Hrvatska, a ne samo Zmijavci, uvodno je kazao HDZ-ov načelnik Zmijavaca Miroslav Karoglan.

ivan milas Hrvatska gibanica Ivan Milas žrtva velike hrvatske laži ivan milas nakon duge bolesti Ivan Milas u 72. godini preminuo u rodnim Zmijavcima

– Milas je bio narodni tribun. Jedan od onih koji su dobro promišljali politiku u stvaranju države, kada je trebalo raditi i neke kompromise. Na te je kompromise pristajao, osim onda kada su išli protiv onih stavova koje je on gorljivo zastupao, a ticali su se moralnih vrijednosti. Uvijek je gorljivo zastupao promišljanje: stranačka stega i disciplina – da, ali tek nakon provedene stranačke rasprave – rekao je Mario Kapulica kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, što prenosi Direktno.hr. Luka Bebić prisjetio se da su u trenucima stvaranja Hrvatske Ivan Milas i Antun Vrdoljak bili jedini ljudi koji su uspijevali “relaksirati Tuđmana”. Rekao je i to da se Milasa ničim nije moglo isprovocirati, što je odlika velikih političara.

– Milas je bio neobično dobar čovjek i netipičan političar. Mediji ga nisu voljeli jer im se nije dodvoravao i uvijek je govorio ono što misli. S Tuđmanom je mogao potpuno otvoreno razgovarati, što je bila privilegija rijetkih. Nerijetko su u razgovore unosili i mnoštvo emocija, što nije mogao bilo tko – kazao je Drago Krpina, dok je Joško Kontić ustvrdio da je Milas bio sanjar i iznimno duhovit čovjek.

– Najbolji ručak u privatnom aranžmanu jeo sam upravo kod Ivana Milasa. Kuhao je za manje društvo u kojem sam bio i ja, pritom pokazujući zavidne kuharske vještine – prisjetio se Goran Milić dodavši da je Milas bio pošten čovjek narodnih nazora. 

Zagonetka
Možete li pronaći mačku na ovoj fotografiji? Mnogi su 'izgubili živce' tražeći ju
Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja
 • prarvat:

  mnogi ne znaju da je ivan milas živio posve skromno, u usporedbi s ljudima koji su bili na visokim položajima. pročitam često o njemu da se nakrao, da je lopov - kako su to nepravedne kvalifikacije. čiste laži. bio mi ... prikaži još!mi je susjed i površno smo se poznavali, no ovo je kraj u kojem se ne može puno skriti. častan, dobar čovjek, zaljubljenik u domovinu.

 • miso:

  Ivan Milas je legenda i njegova izjava 'Dvije marke za kilo mozga'. Upropastilo je to Hrvatsku, uz pretvorbu i privatizaciju. To je ravno Katynskoj šumi, kad se usporedi odnos broja stanovnika Poljske i Hrvatske.

 • Avatar Nevini Haški Robijaš
  Nevini Haški Robijaš:

  Ivan Milas bio je narodni tribun, istinski domoljubni pravi hrvat i jedan od okosnice štaba nezaboravnog vođe Dr. Franje kada se stvaralo domoljubno odabranih 200 bogatih balkanskih familija.