Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOK PAPA OSVAJA FACEBOOK

Kaptol nema još ni svoju internetsku stranicu

23.05.2009.
u 19:33

Katolička crkva u Hrvatskoj u svojevrsnu je predinternetskom vremenu: internetske stranice (nad)biskupija zakržljale su ili ih uopće nema, blogovi svećenika mogu se izbrojiti na prste jedne ruke, a stranice Hrvatske biskupske konferencije tako se redovito ažuriraju da su posljednje vijesti iz 2005. godine!

Papa Benedikt XVI. ulazi i na Facebook

Elektronička molitva svetom Antunu

Vješti s e-mailom
Najveća i najvažnija, Zagrebačka nadbiskupija, primjerice, uopće nema svoje internetske stranice. Većina biskupa vješto komunicira e-mailom, a internetom se služe za prikupljanje redovitih informacija i «čitanje novina» te vijesti Izvještajne katoličke agencije. Te su stranice, zapravo, najbolje službene crkvene internetske stranice: redovito održavane, s najnovijim vijestima i uvijek nadohvat korisnicima.

Čini se kako hrvatski kler još nije otkrio Facebook, ali zato ima nekoliko sjajnih blogera. Riječ je, dakako, o osobnim incijativama, poput one don Anđelka Kaćunka, čiji je blog jedan od najposjećenijih uopće, a rado se čita i onaj sms-propovjednika don Luke Rađe, koji sa svojom pastvom nakon teške prometne nesreće u kojoj je ostao nepokretan komunicira uglavnom sms-porukama (sjajno tumačenje nedjeljnih čitanja!) i internetskim postovima.

Među boljim nadbiskupijskim internetskim stranicama ističe se ona Riječke nadbiskupije, a kako i ne bi kad je riječki nadbiskup Ivan Devčić, tzv. medijski biskup, i zadužen za medije u HBK.

Spajalica srodnih duša
Od neformalnih vjerskih stranica najažurniji je Križ života nekadašnjeg bogoslova Hrvoja Crikvenca, koji osim informacija iz vjerskog života ima razvijen forum i spajalicu srodnih duša, no njegove stranice oficijelna Crkva više je puta pokušala «hakirati».

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije