Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinska nagodba

Kao povlašteni potrošači plina nećemo se morati seliti

'mladen koprek....direktor tondach hrvatska .....osijek....28.03.2006... uz tekst zeljke racki-kristic snimio davor javorovic'
Foto: 'davor javorovic'
1/3
20.04.2010.
u 18:05

Kada bi postali povlašteni potrošači plina, gospodarstvenici ne bi morali plaćati 20 posto marže distributeru te bi nastavili proizvodnju u Hrvatskoj

Hoće li doista povećanje cijene plina za gospodarstvo od 20 posto dovesti do masovnih gašenja radnih mjesta u Zagorju, prije svega u Bedekovčini, ili će se ipak pronaći izlaz? Podsjećamo, iz bedekovčanske Zagorke, koja zapošljava 150 radnika, najavili su preseljenje proizvodnje u Srbiju, a u velikim su problemima i u Tondachu, gdje radi 120 ljudi, kao i u PGM-u sa 50 radnika.

Teško amortizirati

Naime, s posljednjim povećanjem cijene plina za gospodarstvo od 20 posto, ovogodišnje povećanje za ovu skupinu potrošača dosegnulo je gotovo 50 posto.

– To nije moguće amortizirati kroz proizvodnju, posebno nama, kojima je plin glavni energent – rekao nam je Zvonko Jakuš, direktor Zagorke. Njegove riječi potvrđuje i direktor Tondacha Mladen Koprek. Kaže da je i njima plin glavni energent u proizvodnji pa sadašnja cijena, koja je više od 20 posto veća nego u zemljama u okruženju, dovodi u pitanje opstanak proizvodnje crepova u Bedekovčini. Rješenje koje se nametnulo kao jedini izlaz iz ovih teškoća jest izravno priključenje bedekovčanske industrije na plinovod.

Političko lobiranje

Time bi se zaobišli distributeri i njihove marže, a plin za industriju bio oko 20 posto jeftiniji, upravo onoliko koliko je ovo zadnje poskupljenje, čime bi ono posve bilo amortizirano.

– Takvo rješenje neki povlašteni potrošači u Hrvatskoj imaju, a ima ga i Vetropack Straža u Zagorju. Kako je jedan od osnovnih preduvjeta da ga mogu imati potrošači koji troše minimalno milijun prostornih metara plina na godinu, a nas tri u Bedekovčini trošimo sedam milijuna, ne vidimo razloga da i mi ne uđemo u kategoriju povlaštenih potrošača. Također, što je vrlo važno, za to postoje i tehnički preduvjeti – kaže Jakuš.

S tom su se idejom bedekovčanski industrijalci prije desetak dana obratili i pismeno ministru gospodarstva Đuri Popijaču i Ini, no odgovor još nisu dobili. Ipak, vjeruju da je takvo rješenje moguće te su krenuli i u političko lobiranje. U tome im pomažu i vladajući i oporbeni političari, od saborskog zastupnika HDZ-a Milivoja Škvorca do zagorskog župana Siniše Hajdaša Dončića iz SDP-a.

Komentara 2

BO
boki2105
10:21 21.04.2010.

pa dajte vlado pomozite ovim gospodarstvenicima...slušate li vi ikoga ...pa ne može i ne smije plin za industriju biti 20% skuplji nego u zemljama u okruženju...radi se o velikim potrošačima...pa sramota...ovo je vapaj očajnika, a pitanju su radna mjesta u uspješnim poduzećima koje će ovakva politika dovesti do propasti..

ZD
Zdravek
10:15 22.04.2010.

u vecini zemlja oko nas je plin za kucanstva skuplji nego plin za gospodarstvo, jedino mi izmisljamo toplu vodu, i ocekujemo da nam gospodarstvo bude konkurentno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije