Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi dijamanti

Kanibal iz Monrovije briljira na Haaškom sudu

Charles Taylor
reuters
17.11.2010.
u 17:15

Unatoč broju od 120.000 ubijenih radi dijamanata, C. Tayloru u Haagu smiješi se manjak dokaza

Nakon smrti “balkanskog krvnika” Slobodana Miloševića 2006. te izbjegavanja pravdi sudanskog, tj. darfurskog zločinca Omara al-Bashira, sve su češći glasovi da je jedino kukavičluk sudaca Haaškog suda posljednja brana pred vraćanjem na početak postupka protiv Charlesa Taylora, ako ne i oslobađanjem.

Od 2007. liberijskom tiraninu sudi se u Haagu zbog 120.000 ljudi koje su njegove jedinice između 1997. i 2002. pobile u susjednom Sijera Leoneu. Taylorov motiv bila je manijakalna pomama za tamošnjim dijamantima, a sada prijeti da mu se na posebnom sudu za S. Leone krivnja ne dokaže zbog pomanjkanja dokaza. “Kanibal iz Monrovije”, poznat i po ovisnosti o teškim drogama, na vlast u Liberiji popeo se 1997., a kako bi mu se u džepove gotovo besplatno slila bujica dijamanata iz rudnika u S. Leoneu, istog je trenutka počeo vojno pomagati tamošnju Revolucionarnu ujedinjenu frontu (RUF), koja je od 1991. u toj zemlji provodila rijetko viđeno klanje.

Krokodilske suze

RUF se financirao dijamantima, a otkako je Taylor u zamjenu za njih počeo slati oružje, upravo su dijamanti odjednom postali osnovni uzrok krvoprolića. Unovačenu djecu tjeralo se na masakriranje roditelja, u rudnicima su se držali robovi, ritualno su se provodila ubijanja uz kanibalizam i odsijecanja dijelova tijela, pa u S. Leoneu danas živi 20.000 osakaćenih. Dva od šest milijuna stanovnika pobjeglo je pred masakrima, a sve zbog pohlepe zapadnih tvrtki za “krvavim dijamantima”, kako je nazvan i film s Leonardom DiCapriom. U Haagu su majke plakale opisujući stradanja svoje djece, a mnogima u sudnici okretao se želudac dok su slušali upute za komadanje ljudskog tijela i kuhanje. Optužbe da je zapovijedao zločine Taylor je kroza suze nazvao “sotonskim lažima”.

Traljav posao tužitelja

Na ruku mu ide to što su istražitelji na terenu obavili traljav posao, što je tužiteljstvo našlo samo jednu osobu koja je bila prisutna kad je osobno zapovijedao zločine, što je optužnica nespretno sročena i sl. Cirkus ilustrira i to što je Taylor, nekoć procijenjen na 2 milijarde eura, uspio isprazniti svoje račune, pa mu sud, kao osobi bez sredstava, plaća skupu skupinu opakih branitelja. Suđenje je trebao biti dokaz da se afrički diktatori više ne mogu nekažnjeno izvlačiti nakon pada s vlasti te je trebalo odigrati važnu ulogu u demokratizaciji kontinenta.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
17:37 17.11.2010.

šuška se gdje samo u HRVATSKOJ gdje se pošteno samo jako poštenosudi da je jedino kukavičluk sudaca brana od vraćanja procesa na početak ili čak i – oslobađanja. U Hrvatskoj nepostoji u sudu riječ oslobađanje balkan nepozna ni pravdu - pravičnost toga nema tu ali osuditi sve da su lopovi to je zakon to je stvarnost...

OB
-obrisani-
18:05 17.11.2010.

može jedno autsajdersko pitanjce? ako mu sud u Hagu još nije uspio dokazati te silne zločine... kako ste to već uspjeli vi večernjakovci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije